×
2022. 06 27.
Hétfő
László
20 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Bármi lesz is, ember légy fiam! — biztatták a Refi végzőseit

2021.06.05 - 21:03
Megosztás:
Bármi lesz is, ember légy fiam! — biztatták a Refi végzőseit
Hagyományos módon a Láncos-templomban, de a járványügyi szabályok miatt családias körben tartott ünnepi istentisztelet keretében búcsúztak diákéveiktől szombat délelőtt a Szatmárnémeti Református Gimnázium négy végzős osztályának maturandusai.
hirek/2021/junius/05/refi2.jpg

„Boldog ember az, aki meglelte a bölcsességet és az az ember, aki értelemre tesz szert” — hangzott Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese igehirdetésének alapgondolata a Példabeszédek 3. részének 13. verséből. Az igehirdető a boldogságkeresés három szakaszát vázolta fel röviden, a boldogságét, mely a kapcsolatokban, kommunikációban és jelenkori boldogságkeresés két útján található meg. Kihangsúlyozta, hogy állandó kapcsolatban vagyunk egymással a digitális eszközök által, de arra figyelmeztetett, hogy ez ne helyettesítse a személyes kapcsolatokat, és az önértékelést se kívülről várjuk, hanem egy egységes belső béke legyen bennünk.

hirek/2021/junius/05/refi5.jpg

„A Szatmárnémeti Református Gimnázium végzősei tanulmányi éveik során azt tanulták, hogy a személyes kapcsolatok a fontosak. A kommunikáció fontos a boldogságkeresésben, hiszen a digitális érában ezek a beszélgetések csökkennek, a szavak helyét átveszik a képek, az emojik, melyek negatív hatással lehetnek ránk. Az iskolában kinek 4, kinek 8, kinek több évig szólt Isten szava, mely kommunikációt eredményezett az iskolalelkésszel, az osztályfőnökökkel, tanárokkal, diáktársakkal. Összegzésként arra hívta fel az esperes a figyelmet, hogy ne engedjék elfogyni a szavakat. „A harmadik út során be kell látnunk, hogy mindenki boldognak akar mutatkozni, mindenáron azt kell elhitetni a külvilággal, hogy boldogok vagyunk, még akkor is, ha ez nem tükrözi az igazságot. A boldogsághoz két út vezet: rövid távon a körülményekben bekövetkezett változás, míg hosszú távon a szándékos változás vezet a boldogsághoz, ám ezért meg kell küzdeni” —, emlékeztetett az igehirdető, utolsó gondolatként pedig a Pál utcai fiúk egyik idézetével engedte útra a ballagókat: „Nem az a fő, hogy miért jöttél ide, hanem az a fő, hogy amikor itt voltál, mit csináltál.” A közös imádság után az esperes megáldotta a jelenlevőket, majd Varga Szilárd Csaba iskolalelkész röviden összefoglalta az igehirdető üzenetét, kihangsúlyozva, a ballagók ne akarjanak senkinek megfelelni, csak Istennek, hiszen mindegyikőjük egyedi.

hirek/2021/junius/05/refi6.jpg

Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő is köszöntötte a ballagókat egy Csűry István idézettel, majd elmondta, bízik abban, hogy az iskola — a Refi, ahogy mindenki ismeri —, mindenre megtanította a ballagókat, amire szükségük lesz a nagybetűs életben, mindenkit adottságának megfelelően. Hozzátette, olyan jellemet alakítottak ki itt, mely nem tűri az álnokságot és mindig tudja mi a helyes, ezért arra intette a ballagókat, hogy céljaik elérésében mindig törekedjenek arra, hogy maradjanak a helyes úton.

hirek/2021/junius/05/refi11.jpg

Póti Eduárd iskolaigazgató hősöknek nevezte a végzősöket, hiszen egy megváltozott élethelyzetben jutottak el a ballagásig. Beszéde végén pedig minden osztálytól személyhez szólóan, tömören búcsúzott, megnyugtatva a maturandusokat, hogy a pedagógusok, szülők mindent megtett, ami tőlük telt, hogy a lehető legjobbat nyújtsák a diákoknak.
Az iskolalelkész Pál apostol Filippibeliekhez írt leveléből vett igeversekkel, majd az ősi székely áldással köszöntötte a végzősöket, s a Bojtorján együttes sorával engedte útjára a különleges évfolyamot: „Bármi lesz is, ember légy fiam!”

hirek/2021/junius/05/refi7.jpg

Ezt követően a XII. B osztályból Kánya Réka megható búcsúbeszédét olvasta fel, amit nem csak a diáktársai, de a hallgatóság is megkönnyezett, mindenki átérezhette a ballagók örömmel átfűtött izgalmát. Ilyés Gábriel XII. B osztályos diák zongorajátéka tette a pillanatot még felemelőbbé.

hirek/2021/junius/05/refi9.jpg

Ezt követően Schüttler Klaudia és Preg Dóra tizenegyedikes diákok búcsúztak a végzősöktől.
Az ünnepség a kimagasló eredményt elérő tanulók díjazásával folytatódott: Póti Eduárd és Elek Kinga aligazgató olvasta fel a különdíjakat, díjakat, majd az osztályfőnökök méltatták osztályaik legjobbjait.

hirek/2021/junius/05/refi3.jpg

Egy különleges évfolyam búcsúzott szombaton. Különleges az elmúlt másfél év miatt, azért, mert az első szakosztály is most végzett, illetve első alkalom, hogy négy végzős osztály ballag. Az évfolyamelsők Mészáros Petra és Juhász Balázs lettek. A díjakat és okleveleket a járványügyi szabályok miatt most nem adták át, azokat jövő héten kapják meg a díjazottak az osztályfőnökeiktől.

hirek/2021/junius/05/refi10.jpg

A tizenkettedikesek egy csoportja megható bizonyságtétellel jelezte, felkészültek az életre.

hirek/2021/junius/05/refi4.jpg

Sógor Beáta

„és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”
Kétszeresen is aktuális gondolattal búcsúztatták a Református Gimnázium végzőseit a Láncos-templomban megtartott ballagási istentiszteleten az áldozócsütörtöki ige nagyon jó útravaló is, s bár búcsúzásról szól, benne van az örökké együttlét ígérete is.
Rendkívüli ünnepvárás a Refiben
A Szatmárnémeti Református Gimnázium diáktanácsa és a diákpresbitérium által szervezett karácsonyi ünnepváró foglalkozásai segítettek felismerni azt, hogy a szeretet mindent legyőz.
Jól teljesítettek a refisek  a Bolyai-versenyen
A Bolyai Matematika Csapatverseny lehetőséget nyújt mind a magyarországi, mind a határon túli, magyar nyelven tanuló diákoknak matematikatudásuk megmutatására
Cookie