×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Felfedező

Barangolások szatmári tájakon

2021.04.11 - 10:25
Megosztás:
Barangolások szatmári tájakon
Kerékpárral, gyalog vagy autóval, vidékünkön számtalan turisztikai és kulturális látnivaló vár felfedezésre. A Szatmár Megyei Kulturális Turisztikai Iroda a megye kirándulóhelyeit népszerűsítő digitális felülettel és telefonos applikációval is kedveskedik az érdeklődőknek.

Turistautak a Túr mentén


TurGo!2 néven digitális interaktív terminállal fedezhető fel a Túr mente megyénkben és a folyó magyarországi szakaszán. Az információs stand a képzőművészeti múzeum épületében működő Kulturális Turisztikai Irodában böngészhető, de lehetőség van ennek az információs adatbázisnak az okostelefonos letöltésére is. Virtuális idegenvezetőként kulturális látványosságokat, turisztikai útvonalakat, szálláslehetőségeket, természetismereti ritkaságokat ismertet meg a turistákkal.
A TurGo!2 magyar/román/angol nyelven elérhető modern útikalauz sok hasznos funkcióját szívesen használják a természet és a kirándulások rajongói. Könnyen használható, a papírtérképeket nem csak helyettesíti, hanem funkciógombjai segítségével a környéken zajló rendezvényekről, eseményekről is tájékoztat. Például a Panyolafesztről vagy a szatmárcsekei pálinkafesztiválról tudhatunk meg érdekességeket. Ingyenes regisztrációval használható a könyvjelző funkció is, amivel kedvelt helyeinket menthetjük el. Az egyes útvonalak, tanösvények ismertetésekor a helyi látványosságok mellett a Túr mente egyedülállóan gazdag természeti értékeiről olvashatunk.

hirek/2021/aprilis/11/turistaterkepek-iroda.jpg


Az Erdélyi Kárpát-Egyesület – Szatmárnémeti és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által közösen megvalósított projekt részeként jött létre az applikáció. A régió megannyi kulturális látnivalója, múzeumok, tájházak, történelmi és építészeti emlékek, természeti értékek részletes bemutatása szerepel a látványosságok között. Példaként említhetjük a Nagyarban található Lurdy házat, a fehérgyarmati gyógyfürdőt, a Szatmár-Beregi Élményligetet vagy román oldalon a kányaházi tavat, az avasújvárosi tájházat, a 200 éves sárközi tölgyet a római katolikus temetőben vagy a kőszegremetei szőlőhegyet. A fontosabb turisztikai szolgáltatókat is feltünteti az applikáció, így szálláshelyek, strandok, horgásztavak, vendéglők, valamint kilátók, tanösvények megállóira is könnyen rábukkanunk. Hazai oldalon megtaláljuk a sárerdei tanösvény pontjait, a túrterebesi Bubo tanösvényt, a Hármashatár bicikliutat, a Túrterebes–Kőszegremete kerékpárutat, a Kőszegremete–Szőlőhegy gyalogtúra koordinátáit, magyar oldalon pedig a Szakács József, a Tiszavirág, avagy az Elixír tanösvényeken tervezhetünk kirándulást, az itt élő védett fajok és élőhelyek részletes leírásával segítve a felfedezést.

A Széchenyi zarándokhely Kőszegremetén
A Széchenyi zarándokhely Kőszegremetén

 


Akár a hazai, akár a magyar oldal látnivalói között keresgélünk, bármikor előre megtervezhetjük, elmenthetjük, és akár barátokkal vagy családosan, akár diákokkal csodálatos kirándulásokra készülhetünk fel. A Túr töltésén egyelőre nincs határátkelési lehetőség, de a bicikliút reménykedve várja a határmegnyitást, amikor a természet érintetlen útjain, barátságos kis falvakon keresztül látogathatjuk majd a Túr mente tanösvényeit, kulturális látványosságait.

Kerékpárutak, gyalogösvények az Avas vidékén és a szatmári síkságon


Két részletes idegenforgalmi térképpel a zsebükben indulhatnak útnak több napra való látogatnivalóval azok, akik szeretik a vadregényesebb, természetközelibb túrákat, kulturális, történelmi vagy etnográfiai kitekintést is beiktatva barangolásaikba. Hiánypótló kiadvány e két térkép, amelyeket szintén az EKE – Szatmárnémeti egy határon átnyúló projekt keretében a Szatmár Megyei Tanáccsal közösen fejlesztett ki.

 Virágos mezőkön vezetnek át a természetismereti tanösvények
Virágos mezőkön vezetnek át a természetismereti tanösvények


A szatmári síkság részletes turistatérképén jelzett és kiépített bicikliutakkal ismerkedhetünk: a Túrterebes–Magosliget útvonalon a Túr töltésén a majdan megnyíló hármas határon át, a magyar oldalon Magosliget érintésével Fehérgyarmatig tekerhetünk majd. Addig is elég látnivalót ígér a Túr töltésén a védett terület értékeit is bemutató tanösvény, kiemelt látnivaló pedig a végpont — a berki halastavak — a maga páratlan madárvilágával.
Az Avas vidék térképe 12 útvonalat jelöl meg, melyeknek hosszát, turistajelzését, emelkedési szintjét, szintidejét is feltünteti rövid túraleírással. Például a leghosszabb útvonal biciklin két-három óra alatt bejárható, 35 km hosszú, és Túrterebesről indul, ahol meglátogatható a Perényi-kastély, majd a Kis-hegyet érintve, a Túr partján természetismereti tanösvényen haladva, a kányaházi víztározót megkerülve Kőszegremete dombjain át Avasfelsőfalu irányába tart. A Kis-hegyen a Donát-kápolna árnyékából pazar körpanoráma nyit távlatot az Avas-hegységre és a Szatmári-síkságra. Kányaházán az 1727-ből származó kányaházi múzeumház látható, amely azt a háztípust képviseli, ami az Avasban a 18. és 19. századok során gyakori volt. A múzeumház Mărcuţ Iacob, az egykori tulajdonos nevét viseli, és a Szatmár Megyei Múzeum 1991-ben vásárolta meg és restauráltatta.

Túrterebesi Perényi-kastély
Túrterebesi Perényi-kastély


Ez az út elhalad a méltán híres és történelmi jelentőségű máriavölgyi gyógyfürdő mellett, melynek neve a legenda szerint Mária Teréziától származik, aki nagyon kedvelte az itteni tölgyerdő festői környezetét és az ásványvízforrások gyógyító erejét.
Gazdag és részletesen jelzett turistaútvonalak jelzik az Avas-medencéből a Gutin-hegység irányába futó völgyek jelzett kirándulási lehetőségeit. Avasújvárosban még meglátogathatjuk a Múzeumi Tájházat, ami a helyi magyar lakosság tipikus népi építészetének és belső berendezésének jellemzőit egyesíti.

Jellegzetes avasi háztípus Kányaházán
Jellegzetes avasi háztípus Kányaházán


Három völgyön is elindulhatunk a festői dombok-hegyek felé, hideg patakok mentén: Újvárosból Ráksán át a Komsa-csúcsig érhetünk biciklivel egy óra alatt, gyalog 3 órás séta vár ránk kaszálók és gyümölcsösök mellett. Odébb letérhetünk Vámfalu irányába a Kis-Tálna völgyén, ahol az Arşiţa-nyeregbe érünk. Harmadik lehetőségként Avasfelsőfaluból Luna irányába haladva két úti célt is választhatunk: a Nagy-Bráda-völgy mentén a gerincig vagy a lunai sípálya aljából indulva egy öreg bükkerdőn át a Boros-tisztásig, föl egészen az 1200 méteren fekvő Kis-Köves-csúcsig.

Kis-Köves csúcs a Mikéről
Kis-Köves csúcs a Mikéről


Az erdei tisztások, őshonos erdők látványa, források, patakok hangja, kilátók és csúcsok panorámái, a vadvilág felbukkanása és a jóleső fáradtság, amit egy túrán érez a kiránduló, megismételhetetlen élményű, testi-lelki felüdüléssel jutalmaznak. Irodánkban, a Szabadság tér 21. szám alatt megtalálhatók az említett térképek.

Márk-Nagy Ágota, Kulturális Turisztikai Iroda
Dokumentáció: Fetykó Erika

 

Feloldják a vesztegzárat az Avasban
A szigorú korlátozásnak köszönhetően jelentősen csökkent a hét avasi község fertőzöttségi szintje, ezért vasárnaptól feloldják a vesztegzárat — ellenpólusként a megye többi településén emelkedik az index, Szatmárnémeti már 5,08 ezreléken áll.
Az idei tengerparti nyaralási szezon a két évvel ezelőttivel vetekedett a turisztikai irodák szerint
Húsz százalékkal nőtt a kereslet idén a román tengerpart szállodáinak all inclusive szolgáltatásai iránt 2019-hez képest az egyik legnagyobb hazai turisztikai iroda adatai szerint.
1300 az aktív fertőzöttek száma Szatmárban
Újabb települések vesztegzár alá vonását fontolgatják a fertőzöttségi szintek megállíthatatlannak tűnő növekedése miatt — Szatmárnémeti indexe is tovább, 4,4 ezrelékre emelkedett.
Cookie