×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

Banki alkalmazottaknak adják ki magukat a telefonos csalók

2024.05.15 - 08:09
Megosztás:
Banki alkalmazottaknak adják ki magukat  a telefonos csalók
„Örömmel értesítjük, hogy hitelkérelmét pénzintézetünk jóváhagyta” – az utóbbi időben egyre több bank neve mögé „bújva” hívják ilyen mondattal potenciális áldozataikat a csalók. Természetesen a kölcsönt nem igénylők azonnal vissza akarják vonni az állítólagos igénylést és készségesen megadják személyes és egyéb adataikat a „banki alkalmazottnak.”

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC), a Romániai Bankok Szövetsége és az Országos Rendőr-felügyelőség is felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak az úgynevezett spoofing típusú, azaz a hívószám-hamisítást alkalmazó csalások. Ezek lényege, hogy az áldozat készülékén nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik szám, amelyet a hívó fél előre beállít, hogy elnyerje a potenciális áldozat bizalmát.

Mostanság a romániai kereskedelmi bankok telefonszámát használják a csalók és banki alkalmazottaknak adják ki magukat, majd közlik az áldozattal, hogy a bank jóváhagyta az általa igényelt kölcsönt. Természetesen a kölcsönt nem igénylők azonnal vissza akarják vonni az állítólagos hiteligénylést és ezt kihasználva kérik el a csalók az áldozat személyi és banki adatait, merthogy ezekre „szükség van” a visszavonáshoz. 

A csalók nagyon jól használják a pszichológiai manipuláció technikáit, rendkívül meggyőzőek és készségesek – hívja fel a figyelmet közleményében a rendőrség.

Mint emlékeztetnek, mielőtt megadnának bármilyen személyes adatot, ellenőrizzük le a hívás valódiságát egy másik kommunikációs csatornán. Ne válaszoljunk a gyanús hívásokra, még akkor sem, ha azok látszólag bankoktól vagy valamilyen intézmény, hatóság részéről érkeznek. A banki alkalmazottak sosem kérnek telefonon jelszavakat vagy bankkártyaadatokat, mint ahogyan a hiteligénylés lemondása sem telefonon történik.

Ne válaszoljanak az ilyen kérésekre, és azonnal szakítsák meg a hívást. Hitelről, pénzről ne beszéljenek telefonon —  javasolja a rendőrség.
Ha valaki csalás áldozata lett, azaz megadta a csalóknak a bankkártyaadatait, azonnal értesítse a bankot, és jelentse az esetet mind a rendőrségen, mind az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóságnál a 1911-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen. 

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!