×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Publicisztika

Ballagás a tv előtt

2020.05.30 - 14:16
Megosztás:
Ballagás a tv előtt
Elsőként az anya kezdte el az öltözködést, s közben biztatta az apát is, hogy szedje össze magát időre. Tímea a szobájában volt, egyelőre nem zavarták, bár az anya kezdett nyugtalan lenni, hogy nem jelentkezik.

Tímea öccse is megérkezett, és szó nélkül elkezdte a készülődést. Néha-néha vitatkozik a nővérével — ki nem teszi? —, de most mintha minden a maga rendjén lenne, bemegy a fürdőszobába, elrendezi magát, felveszi az előre kikészített vasalt inget és a sötét nadrágot. A Tímea szobájából is mozgásra utaló zaj hallható, ettől az anya kissé megnyugszik, de nem megy be. Attól tart, hogy valami nincs rendben, már délelőtt lehetett látni rajta, hogy nagyon el van gondolkodva, bántja minden, ami ma történik vagy nem történik. Kopognak, megérkeznek Tímea keresztszülei, kezükben virággal és ajándékcsomaggal. A hangokra Tímea is kijön a szobájából szépen felöltözve, arcán mosoly.

— Kezdődhet a ballagás — mondja megemelt hangon.

Az apa bekapcsolja az okostelevíziót, az anya mindenkit arra kért, hogy foglalja el a helyét, mert a helyek is előre el voltak készítve. Mindenki várta, hogy mi fog történni, néztek egymásra, de valójában Tímeára voltak kíváncsiak; kérdezni nem mertek, várták, mi lesz, hogy viseli az online ballagást.

— Hát nem különleges? — szólalt meg Tímea. — A televízióban nézem a saját ballagásomat. Micsoda kényelem. És a virágcsokor is hazajön. Nem kell tartani attól, hogy rossz idő lesz. Attól sem, hogy hosszú lesz, és belefáradunk… Amikor megunjuk, kikapcsoljuk a tv-t, vagy lejjebb vesszük a hangerőt, és beteszünk a sütőbe egy adag szalmakrumplit. De ne komolytalankodjunk! Lehet, már most bűnhődik valaki vagy valakik a kialakult helyzetért.

Tímea leült, és nézte az előre felvett képsorokat, többször felfedezte önmagát is. Úgy tett, mintha könnyen viselné, de ki az, akit nem érdekel egy olyan esemény, ami egész életén elkíséri? Ott van a lábán a külföldről rendelt cipő, rajta a ruha, amit jó ízléssel közösen választottak ki az osztálytársaival, nagyon jól mutat az előre elkészített csoportképen, bizonyára még jobban mutatna az iskolaudvarra való kivonuláson. A cipő nem ront, miért is rontaná el a lábát, ha ki se megy vele a házból, a ruhával nyugodtan leülhet — akár hátra is dőlhet a nappaliban lévő heverőn —, mit sem számít, ha összegyűrődik, házon belül marad a gondatlanság. Az anya számára minden fontos. Észrevett Tímea arcán egy parányi kis lehulló szemfestékdarabkát, azt óvatosan levette, majd nedves papír zsebkendővel letörölte az arcát.

Elkezdődött a ballagási műsor. Tímea nagy komolysággal nézte, s közben felidézte emlékeiben a tavalyi ballagás eseményeit. Akkor az iskola udvarán felállított színpadon a tizenegyedikesek nevében ő látta el jó tanácsokkal az akkori ballagókat. Már akkor elgondolkodott, hogy mi lesz majd, amikor ők fognak ballagni. A televízióban szembenézhetett volt tanáraival, volt iskolatársaival, közben elengedte a képzeletét, maga előtt látta, hogy vonulnak fel az osztályok, két oldalon pedig integettek a családtagok, a barátok és az ismerősök.

— Valaki azt mondta, hogy megengedik a nyilvános rendezvényeket — reménykedett sóhajtozva Tímea —, még lehet ballagás, olyan igazi, amilyenre készülünk már régen.

Az anya felállt, és mindenkit a terített ünnepi asztalhoz hívott. Volt rajta minden, akár egy érettségi banketten. Tímea megpróbált örülni. Versengés alakult ki a szülők és Tímea között, hogy ki kivel feledtesse, hogy a járvány kinek mit vett el az életéből. Mindenki megjátszotta az elégedettet, úgy tettek, mintha az lenne az igazi, ami most történik. Tímea az okostelefonján nézte vissza az online ballagás egy-egy jelenetét; valami hasonló vehető észre azon is, ami otthon történik. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat vigasztalják.

— Sok szó esett az utóbbi hetekben arról — szólalt meg Tímea —, hogy a járvány nagyon sok változást hoz magával. Ezeket a változásokat már tapasztaljuk. Lehetséges, hogy a mi évfolyamunk kimaradt egy olyan élményből, ami eddig minden ballagónak megadatott, de esélyes, hogy a mostani végzősök új hagyományt teremtenek.

Elek György

Cookie