×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Baleseti statisztika: csökkenő tendencia, de van még mit javítani

2021.07.30 - 09:00
Megosztás:
Baleseti statisztika: csökkenő tendencia, de van még mit javítani
Fotó: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség
Az idei évben 101 közlekedési baleset történt a Szatmár megyei utakon, melyekben 14-en vesztették életüket, közölte a megyei rendőr-felügyelőség. A csökkenő tendencia ellenére fokozott odafigyelést kérnek, amit hangsúlyos rendőri jelenléttel igyekeznek elérni.

Az elmúlt időszakban megyénkben is több közlekedési baleset történt, mint az év eddigi időszakában, ennek apropóján a közlekedésrendészet fokozott ellenőrzési akciót hirdetett a megye területén, ezáltal szeretné visszaszorítani a balesetek számát, és biztonságosabbá tenni a közlekedést. Nem kell tehát meglepődni, ha a megye közútjain ellenőrzési akciót tartó rendőrökkel találkoznak, és igazoltatás, alkoholszondás vizsgálat miatt megállítják önöket, vagy a sebességet mérő rendőrautót látnak.

Szatmár megyei viszonylatban a közlekedési balesetek első számú okozója a gyorshajtás, mutat rá a közlekedési rendőrség, kitérve arra, hogy van, amikor egy szabálytalan előzés vagy az elmulasztott elsőbbségadás is közrejátszik a sebességhatár túllépése miatt keletkezett balesetekben, melyek az anyagi káron túl gyakran súlyosabb következménnyel járnak. Éppen ezért a rendőrség fokozott figyelmet szentel a gyorshajtás jelenségének visszaszorítására, a traffipaxok használatára.

A balesetet előidéző okok között dobogós helyen van az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés és az elsőbbségadás elmulasztása, az áldozatok pedig a leggyakrabban gyalogosok, kerékpárosok, motorbiciklisek és szekeresek. A rendőrség több figyelemfelkeltő akciót indított az áldozattá válás megelőzése érdekében, melyekben próbálják felhívni az érintettek figyelmét arra, hogyan kell helyesen, szabályosan közlekedni. Az adatokat kielemezve a rendőrség munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a tilosban való megállás vagy parkolás nem jelentene különösebb veszélyforrást a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek kialakulásában, azonban a szabálytalanul eljáró sofőröket is szankcionálják, mivel a közlekedés hatékonyságát jelentős mértékben befolyásolják.

A rendőrség munkája szerteágazó, ám igyekszik mindenhol jelen lenni, ahol szükség van rá, áll a közleményben. Prioritást élveznek a 112-es egységes segélyhívóra beérkező telefonhívások, melyek személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet jelentenek be, ugyanakkor kihangsúlyozzák, hogy egyes események során a lakosság biztonságának megőrzése érdekében kifejtett tevékenységük sokkal fontosabb, mint a közlekedésben történő razziák és a büntetések kiosztása. Ezenkívül igyekeznek hatékony felvilágosító kampányt tartani a közlekedési balesetekben leginkább érintettek számára. A közúti razziák tekintetében pedig inkább azokra az útszakaszokra figyelnek jobban, ahol a legtöbb baleset történik.

Kevesebb baleset volt

A rendőrség munkatársai néhány statisztikai adatot is közzétettek, melyekkel még inkább érzékeltetni szeretnék, milyen következményekkel jár a felelőtlen gépjárművezetés. Mivel tavaly a pandémia miatt elég sok megszorító intézkedés volt érvényben, a rendőrök a 2019-es esztendő első hat hónapjának adataihoz viszonyították az idei első fél év számait. Kiderült, hogy idén megyénk közútjain 101 közlekedési baleset történt, 16-tal kevesebb, mint 2019-ben. A balesetek következtében 14-en vesztették életüket (eggyel kevesebben, mint 2019-ben), 16-an súlyos (27-tel kevesebben, mint 2019-ben) és 96-an könnyű (7-tel kevesebben, mint 2019-ben) sérüléseket szereztek.

S bár összességében csökkenő tendencia mutatkozik a súlyos kimenetelű balesetek tekintetében, fokozott odafigyelést kérnek a közlekedés minden résztvevőjétől. Összegzésként pedig arra hívják fel a közlekedők figyelmét a rendőrök, hogy ne feledjék: az utca nem játszótér, és az életünk a legértékesebb vagyonunk.

Sógor Beáta

 

 

IGPR: szeptember 6-a és 12-e között több mint ötezer sofőr jogosítványát vonták be a rendőrök
Országos szinten 5138 gépkocsivezetői jogosítványt vontak be a rendőrök szeptember 6-a és 12-e között. A rendőrség a balesetveszélyes útszakaszokon szervezett ellenőrző akciókat a súlyos közúti balesetek fő okainak megelőzése és leküzdése érdekében.
16 jogosítvány ugrott egy nap alatt
Nem volt unalmas napjuk a közlekedésrendészeknek szeptember 2-án sem, és a szabálytalankodóknak no meg gyorshajtóknak köszönhetően 130 bírságot róhattak ki közel 55 000 lej összértékben, s a pénz mellett 16 gépkocsivezető a jogosítványától is búcsút vehetett 90 napra.
Rendőrségi ajánlások, hogy biztonságban teljen a nyár
Nyár, vakáció, szabadság, kirándulások, strandolások és hosszabb nyaralások — rengeteg kellemes kikapcsolódási lehetőség, s a rendőrség sem akar ünneprontó lenni a csokorba szedett biztonsági tanácsaival, mindössze azt szeretné, ha a szórakozás valóban gondtalan lenne. Mert nem lehet minden napozógyékény és leparkolt autó/kerékpár mellé rendőrt állítani, s a nyári szezonban sokkal több tolvajt szül az alkalom — nem véletlenül.
Cookie