×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
23 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Bakator Tour: a jellegzetes bor mellé csodálatos panoráma társult – KÉPGALÉRIA

2024.05.13 - 19:45
Megosztás:
Bakator Tour: a jellegzetes bor mellé csodálatos panoráma társult – KÉPGALÉRIA
(Fotók: Czinzel László és Szabó Kinga Mária)
A pince bor és hordók nélkül csak egy gödör — a hatrészes borpiknik-sorozat első állomása az avasújvárosi hegyen volt, s kaptatós domboldalon, helyenként erdőn, vadregényes részeken keresztül vezetett a kitűnő borok iránt érdeklődők útja, de megérte: a zamatos nedűk mellett csodálatos panorámát is élvezhettek.

Szombaton kezdődött (vagy ha úgy tetszik: folytatódott, hiszen az előző években is volt már) a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Zazou Social Events & More idei hatrészes borpiknik-sorozata, amelyen Szatmár és Bihar megyei borvidékek ízletes nedűit népszerűsítik. 

hirek/2024/05-majus/bakator-tour/2.jpg

Az első állomás az avasújvárosi szőlőhegyen volt — a hagyományos őszi hálaadó hegyi prédikáció közvetlen szomszédságában hoztak létre sátrakkal, nyugágyakkal, babzsák-fotelekkel felszerelt „alaptábort”, ahonnan a borok szerelmesei elindulhattak felfedezni a környéket. 
hirek/2024/05-majus/bakator-tour/19.jpg
A pince bor és hordók nélkül csak egy gödör, állt az egyik felkeresett pince bejárata fölött, de gödrök felé egyetlen résztvevő sem járt: Bak Róbert, Butka Sándor, Hajdu Mihály és Ludróczki Sándor pincéiben ugyanis remek borok pihennek, amelyekből helyszínenként hármat-négyet meg is kóstolhattak az érdeklődők. Ráadásul úgy, hogy profi borszakértők —  Katona Csaba, Szakács Imre és Orha Bianca — hívták fel a résztvevők figyelmét a borokban érezhető ízek elegyére, az ital jellemzőire. Volt helyszín, ahol a borok mellé kikészített sajtok és felvágott mellé extra ital is járt: Butka Sándornál például saját készítésű  mogyoró-pálinka és gin is szerepelt a kóstolható italok mellett.
hirek/2024/05-majus/bakator-tour/23.jpg
Persze volt olyan helyszín is, ahova némi küzdelem volt eljutni:  meredek domboldalon kaptattak fel a résztvevők, ott, ahol a gazdák a szőlőtőkéket nap mint nap gépesítés nélkül, kézi erővel gondozzák. A domb tetejéről viszont festői kilátás nyílt a környező hegyekre és az Avasi-medencére. Helyenként erdőn, vadregényes részeken keresztül vezetett a kitűnő borok iránt érdeklődők útja, aki számára kiderült: a környéken a sűrű fák között sétálni igazi stresszoldó, rekreációs tevékenység.
hirek/2024/05-majus/bakator-tour/6.jpg
Az ízek mellett sok hasznos információ is várta a borok szerelmeseit, a gazdák és a borszakértők is nagy lelkesedéssel beszéltek a bakator szőlőfajtáról, annak történetéről, de az áldatlan állapotról is, ugyanis a bakator még mindig nincs borszőlőként elismerve. Pedig a környéken nagyon sok gazda szőlősében ott van a bakator, évente borfesztivált is szerveznek Avasújvárosban ennek a különleges illatú és zamatú ősi  fajtának a megünneplésére.
hirek/2024/05-majus/bakator-tour/17.jpg
A pincetúrát követően az “alaptáborban” jó hangulat és természetesen jó borok várták a résztvevőket. Az eseményt a délelőtti órákban az Avasújvárosi Bokréta Néptáncegyüttes előadása köszöntötte, s a fiatalok a nap folyamán is házigazdaként gondoskodtak a piknikezőkről, késő délután pedig a Phoenix SM zenekar örökzöld magyar és nemzetközi slágerekkel teremtett nagyszerű hangulatot. A késő esti órákban Dj. Gabi zenélt, lehetőséget teremtve a bulizáshoz mindazoknak, akiket nem fárasztott ki teljesen az avasi dombok közötti bortúra.
hirek/2024/05-majus/bakator-tour/22a.jpg
Aki pedig kedvet kapott a szatmári borvidékek felfedezéséhez, az már most készülhet a következő bortúrára, melynek helyszíne Erdőd lesz, június 29-én. Az eseménnyel kapcsolatos részletekért érdemes figyelni a Partiumi Falugazdász, illetve a Zazou Social Event & More facebook-oldalakat, amelyeken rendszeresen jelennek majd meg tudnivalók a következő rendezvényekről. 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!