×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Az újabb határátkelőkért lobbiztak — ismét

2021.02.27 - 14:27
Megosztás:
Az újabb határátkelőkért lobbiztak — ismét
Az átkelőpontok mihamarabbi állandósítása a cél / Fotó: Princz Csaba
Jó pár éve mondhatni örökzöld téma a Szatmár megyei három, hétvégi határátkelő működésének állandósítása — és ez az igény napjainkban is ugyanolyan fontos, még akkor is, ha a koronavírus-járvány miatti szigorítások okán tavaly kora tavasztól mindhárom átkelőpont működését ideiglenesen felfüggesztették.

Számtalanszor cikkeztünk már arról, milyen „jól jött” a Nagypeleske–Zajta közötti átkelő megléte zsúfolt nyári, vakációs vagy épp az ünnepek előtti időszakokban, állandósítása mennyire tehermentesítené a petei és a csanálosi átkelőt, mekkora segítséget jelentene az átingázóknak; beszámoltunk arról is, hogy Lázári kész a határnyitásra, hiszen több mint két évvel ezelőtt a község költségvetéséből az utolsó nagypeleskei villanyoszloptól elvezették a föld alatt a villanyvezetéket a határig, és ugyanígy oldották meg a széles sávú internet optikai kábelének eljuttatását is, betonalapot öntöttek az út mellé, erre állították fel a mobil konténert, amiben az útlevél-ellenőrzést végezhetik a határőrök, amelybe fűtést és hűtést is szereltek, mint ahogy arról is: mennyit s milyen szinten lobbiztak a szatmári politikusok ennek érdekében.

Nos, a lobbizás február 26-án, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter látogatása alkalmával is folytatódott — Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselők hangsúlyozták: kormányzati szerepvállalásuk egyik legfontosabb kérdése, hogy hosszú évek várakozása után végre előrelépés történjen a két ország közötti ideiglenes határátkelőhelyek véglegessé tételében is.

„Szatmár megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között jelenleg három olyan ideiglenes átkelő működik, melyek véglegessé tétele jelentősen megkönnyítené a két térség közötti közlekedést. Ugyanakkor a két ország gyorsforgalmi útjának összekapcsolása szempontjából az egyik legfontosabb csatlakozási pont lehet majd az Óvári–Csenger közé tervezett határátkelő, míg a Nagypeleske–Zajta, Szárazberek–Garbolc, Horea–Ömböly átkelők véglegesítése a Pete–Csengersima és Csanálos–Vállaj határátkelők tehermentesítése szempontjából számít stratégiai kérdésnek. Ezek a koronavírus-világjárvány kitörése előtt időszakos átkelőkként működtek, infrastrukturális szempontból az úthálózat kiépült, viszont további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy állandó jellegű határátkelőkként működhessenek. Magyarország vállalná a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, működtetését, erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt bukaresti látogatása során. Most a román félen van sor, ezt kell mihamarabb engedélyeztessük, hiszen olyan szorosan kötődik össze a két térség, hogy nem lehet más célunk, mint a kölcsönös fejlődés és a siker” — hangsúlyozta Nagy Szabolcs képviselő.

Szabó Kinga Mária

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie