×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Vidék

Az ősökre emlékeztek Újvárosban

2012.08.13 - 10:20
Megosztás:
Az ősökre emlékeztek Újvárosban

Újváros község napján az összetartozás, az összefogásra hívták fel a figyelmet az ünnepi szónokok. A polgármester szerint elérkezett a megnyugvás, a megbékélés és az újrakezdés ideje.

 

Isten igéjének hirdetésével és megemlékezéssel vette kezdetét vasárnap Újváros község napja. Gellén Sándor református lelkész igehirdetésében az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Szükség van az összetartozásra, az összefogásra a családokban és a nagyobb közösségekben. Ma már az emberek nagyon eltávolodnak egymástól, ami magányossághoz vezet. Ne várjuk azt, hogy mások közeledjenek hozzánk, mi közeledjünk másokhoz, amíg meg lehet menteni a kapcsolatokat — figyelmeztetett az igehirdető. A lelkipásztor örömmel jelentette be, hogy a templom tornyának felújításakor, az elmúlt héten megtalálták azt a két emlékiratot, amit 1934–ben és 1950–ben írtak az egyház akkori vezetői az utókor számára. Ezeket az emlékiratokat az egyházközség lelkészi hivatalában bárki megtekintheti és elolvashatja. Istentisztelet után a hívek a községközpontban elhelyezett hősök emlékművéhez vonultak, hogy azt megkoszorúzva emlékezzenek azokra, akik a világháborúkban haltak hősi halált.

A lelkipásztor Pál apostolt idézte: „Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról, a kik szólották néktek az Isten beszédét, és figyelmeztetvén az ő életök végére, kövessétek hitöket. Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz. (Zsidókhoz írt levél 13:7,8). Az 1270–ben létrejött település a történelem folyamán sokszor volt kitéve ellenségeknek. 1717–ben, a tatárjárás végén a település lakosságának nagy része elpusztult, de a történelem ura, akinek kezében vagyunk, mindig lehetőséget adott a település lakói számára a megmaradásra — emlékeztetett a lelkipásztor. Tegnap nem csak a háborús hősökre emlékeztek, hanem mindazokra, akik tettek valamit Avasújvárosért. Akkor kérdezhetjük meg, hogy mit adott számunkra a szülőföld, ha megmondjuk, mit tettünk mi érte — hangsúlyozta a lelkipásztor. Az avasújvárosiak kaptak hitet, bátorságot és erőt a kitartáshoz, melyek megteremték a maguk gyümölcseit.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Ludróczki Sándor polgármester kiemelte: „Remélem sokan tekintik úgy a községnapot, mint a megnyugvás, a megbékélés és az újrakezdés idejét. Ilyenkor az elszármazottak is hazajönnek. Sokunknak itt van az otthonunk, együtt élünk és összetartozunk. Különbözőek vagyunk, de van bennünk egy közös pont, hogy ebből a községből származunk. Most emlékezünk a múltra, az ősökre, akik ezt a községet megalapították. Akik a legnehezebb időkben is itt maradtak és otthont teremtettek. Ezer esztendő öröksége értékes hagyaték. Találjuk meg otthonunkat ebben a községben, ez a rendezvény pedig legyen ennek a közös otthonnak az ünnepi asztala, amelyet mindannyian körül vehetünk.

 

Szórakoztató műsor

 

Délután a helyi óvodások és a magyar néptáncosok műsora szórakoztatta a résztvevőket. Mulatós pop népzenét játszott a Sonor együttes, a gyerekekkel játszott és nekik énekelt Dancs Annamari, koncertezett a Mc Hawer és a Groovehouse. A községnap tűzijátékkel és szabadtéri diszkóval ért véget.

 Elek György

 

Cookie