×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
12 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Az önkormányzatokra fókuszál az RMDSZ

2023.09.06 - 16:57
Megosztás:
Az önkormányzatokra fókuszál az RMDSZ
Miután a tavaszi ülésszak végén a szociáldemokrata és nemzeti liberális pártok kiszorították az RMDSZ-t a kormányból, az új, ellenzéki politikai helyzethez igazodva a Szövetség képviselői és szenátorai együttes frakcióülésen határozták meg a parlamenti csoport jogalkotási irányát.
A 2023-as őszi törvényhozási ciklusban az RMDSZ parlamenti csoportja az önkormányzatok támogatását helyezi középpontba a kormány által javasolt megszorító intézkedések tükrében.

Az RMDSZ parlamenti csoportjának célja olyan törvénytervezetek kidolgozása, amelyek közelebb hozzák a közigazgatást az állampolgárokhoz, helyreállítják a központi hatóságok és az állampolgárok, valamint a kis- és középvállalkozások között megingott bizalmi kapcsolatot. Az önkormányzatok hatáskörei nem változhatnak a megszorító intézkedések nyomán, és a jövő évi költségvetés kidolgozása során is hangsúlyt kell fektetni a megfelelő működésük biztosítására.

Saját támogatási rendszer

Az RMDSZ parlamenti csoportja szorgalmazza a jelenleg regionálisan működő hatóságok megyei szintre történő visszahelyezését, az adó és pénzügyi hivatal, valamint a fogyasztóvédelem valós decentralizálását.
Az új ülésszakban egy új urbanisztikai törvénykönyv kerül elfogadásra, továbbá meg kell teremteni a lehetőséget a helyi közigazgatási egységeknek arra, hogy saját támogatási rendszert dolgozzanak ki, amely által a helyi lakóközösségek korszerűsítő munkálatokat tudnak végrehajtani az lakóépületeken.
Meg kell teremteni a jogi keretet arra, hogy az adó és pénzügyi hivatal átvehesse az önkormányzatok szintjén befizetetlen adók behajtását. Minden esetben azok az önkormányzatok kell részesüljenek a személyi jövedelemadóból, amely önkormányzatok területén dolgoznak az alkalmazottak és nem ott, ahol a munkaadó központi székhelye van.

Támogatás a nagycsaládosoknak

Törvényes keretet kell kidolgozni az egyszülős családok és az ikreket nevelő szülők támogatására, valamint prioritásként kell kezelni a védőnő-hálózat kiépítését. A koraszülött csecsemőket nevelő szülők két év helyett három év gyermeknevelési szabadságot kell kapjanak. Nagycsaládosok gyerekeinek alanyi jogon járó ösztöndíjakat kell biztosítani, fiatal családosoknak pedig jelzáloghitelek kamattámogatására kell támogató intézkedéseket kidolgozni.
A kiskorúak szülői beleegyezés nélkül részesülhessenek a kábítószer-fogyasztás kezelésére irányuló pszichológiai szaktanácsadásban, hiszen jelenleg csak 3 alkalommal vehetnek részt a hatóságok által szervezett tájékoztatón, majd ezt követően a folytatásban szülői beleegyezésre van szükség, amely a legtöbb esetben elmarad.

Vidéki önkormányzatok

Csak akkor lehet megvédeni az emberi életeket ott, ahol a medvepopuláció elszaporodott, ha egy megfelelő vadgazdálkodást szorgalmaznak, ezért törvényben szabályoznák a medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat.
Egy olyan törvényes keret kidolgozására van szükség, amely támogatja és serkenti a helyi gazdaságokat és mezőgazdasági egységeket, hiszen ezek a vidéki önkormányzatok gazdasági motorját mozgatják: szabályozni kell az illegális legeltetést, valamint megoldást kell találni arra a problémára, hogy a gazdaságok miként foglalkoztathatnak napszámost a mezőgazdasági tevékenységek ellátására.
A helyi termékek előtérbe helyezése érdekében lehetőséget kell teremteni a termelőknek arra, hogy feltüntessék a helyi termék megkülönböztetését az élelmiszereiken, valamint olyan serkentő jogszabályokra van szükség, amelyek fellendítik a faluturizmust.
Biztonságos közutak érdekében szükség van egy olyan prevenciós törvénykezdeményezésre, amely nemcsak a közúti szabályok szigorításán alapszik, hanem a felelősségre vonás rendszerét is szabályozza.
Egyszerűsíteni kell a telkek szisztematikus nyilvántartásba vételével a bejegyzési eljárást, így gördülékenyebb lesz az ingatlanbejegyzés folyamata.

Hírszerkesztő