×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Az oktatási tárca támogatja, hogy a sportórák alatt ne kelljen védőmaszkot viselniük a tanulóknak

2021.02.10 - 13:13
Megosztás:
Az oktatási tárca támogatja, hogy a sportórák alatt ne kelljen védőmaszkot viselniük a tanulóknak
Az oktatási minisztérium támogatja, hogy a tanulóknak ne kelljen védőmaszkot viselniük a sportórákon, jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy helyzetjelentést kért szerda reggel a többi európai állam által ezen a téren foganatosított gyakorlatról.

'Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Észtországban, Finnországban, Svédországban a tanulóknak nem kell a védőmaszkot viselniük a tornaórákon. Franciaországban sem kötelezik erre a gyerekeket, azt azonban kikötik, hogy a tornaórát kizárólag a szabad levegőn szabad tartani. Luxemburgban pedig az öltőzőtől a sportteremig vagy sportpályáig viselniük kell a védőmaszkot a tanulóknak, ott leveszik, és anélkül zajlik az óra, majd a sporttevékenység végeztével ismét felveszik, és úgy mennek az öltözőbe' - magyarázta a miniszter, aki az utóbbi modell gyakorlatba ültetése felé hajlik.

A végső döntést ez ügyben azonban az egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés nyomán hozzák meg, szögezte le.

Ez idáig nem jelentettek koronavírusra utaló tüneteket

Ez idáig még nem jelentettek koronavírusra utaló tüneteket vagy igazolt eseteket az iskolába visszatérő tanulók körében - közölte szerdán Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

'Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a megyei tanfelügyelőségekkel, tehát minden egyes iskolával. A második félév harmadik napján vagyunk, és eddig még egyetlen olyan tanulóról sem érkezett jelentés, aki esetében a tünetek alapján felmerült volna a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja' - jelentette ki a miniszter a fővárosi katonai kórházban, ahol megkapta a COVID-19 elleni oltás második dózisát.

Rámutatott, a települések szintjén heti rendszerességgel mérik fel a járványhelyzetet és a pénteki adatok alapján döntenek arról, hogy a következő héten az iskolák melyik forgatókönyv szerint folytatják a tanévet. Kivételt képeznek az esetleg karantén alá kerülő települések, mert ebben az esetben a település oktatási intézményeiben azonnal felfüggesztik a fizikai jelenléttel zajló oktatást, magyarázta.

A miniszter bízik abban, hogy nem alakulnak ki gócpontok az oktatási intézményekben. Ha ez mégis megtörténik, az egészségügyi minisztériummal és a közegészségügyi igazgatóságokkal és minden illetékes hatósággal közösen meg fogják hozni a szükséges intézkedéseket a tanulók biztonsága érdekében, szögezte le Sorin Cîmpeanu.


AGERPRES

Rengetegen igénylik az oltást Szatmárban is
Egy nap leforgása alatt több mint 1400 szatmári immunizáltatta magát, ami csúcsnak számít az utóbbi hónapok adatainak tükrében — a nagy érdeklődésre való tekintettel az oltóközpontok a hét minden napján működnek majd, és további oltópontok újranyitását is tervezik.
Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Cookie