×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Az oktatási formától függetlenül egységes érettségi bevezetése is szerepel a javaslatok között

2021.07.06 - 15:49
Megosztás:
Az oktatási formától függetlenül egységes érettségi bevezetése is szerepel a javaslatok között
news.ro
A minimális kompetenciákra alapozó, oktatási formától függetlenül egységes érettségi vizsga bevezetése is szerepel a Művelt Románia elnevezésű projekt keretében megfogalmazott javaslatok között.

Ligia Deca államfői tanácsos kedden úgy nyilatkozott, a minimális kompetenciákra alapozó, a PISA-teszthez hasonló érettségi vizsgát a szakiskolák végzősei is letehetnék. "Nem szeretnénk, hogy ezerféle érettségi vizsga legyen" - fogalmazott.

Egy másik javaslat értelmében azoknak a líceumoknak, amelyek iránt nagy a kereslet, lehetőségük lenne felvételi vizsgát szervezni, még az országos képességfelmérő előtt. "Ezzel kapcsolatban is még nyitott a kérdés. Nem akarunk hirtelen változásokat bevezetni a Művelt Románia projekt keretében" - magyarázta.

Hozzátette, a líceumi oktatást illetően három oktatási forma közül lehet majd választani: elméleti képzés, szakképzés, illetve a vokacionális, azaz hivatási szakirány. Mindhárom képzésnek négyéves lenne az időtartama, és évente váltani lehetne közöttük, szintén kompetenciaalapon. "Ha a líceumi évek alatt a gyerek felfedezi, hogy más szakirányra van hajlama, legyen tisztában vele, hogy milyen vizsgát kell letennie" - magyarázta. Ugyanakkor a szakképzést választóknak a tizenegyedik osztály elvégzése után lehetőségük adódna egy szakmai tanúsítvány megszerzésére.

A Művelt Románia projekt emellett lehetővé tenné, hogy azokban az esetekben, amikor a helyi hatóságok nem tudják biztosítani az iskolák működéséhez szükséges feltételeket, ennek felelőssége háruljon át a megyei tanácsra.

A terv ugyanakkor célul tűzi ki a korai iskolaelhagyási ráta legalább 10 százalékra csökkentését, a funkcionális analfabetizmus legkevesebb 50 százalékkal való mérséklését, továbbá hogy a nyolcadik osztályt végzett tanulók legalább 85 százaléka rendelkezzen alapvető digitális kompetenciákkal, illetve hogy a 30 és 34 év közötti fiatalok legkevesebb 40 százalékának legyen felsőfokú végzettsége.

Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta, a Művelt Románia projekt egy terv, egy elképzelés, nem pedig törvény, és jövő héten a kormány várhatóan elfogad egy memorandumot a projektre vonatkozó határidőkkel. "Két éven belül meg kellene hogy történjenek az első konkrét lépések" - tette hozzá.

Klaus Iohannis államfő hétfőn és kedden egyeztetéseket folytat a politikai szféra képviselőivel és a társadalmi partnerekkel a Művelt Románia elnevezésű projektről, az ezzel kapcsolatos közvita lezárásaként.
AGERPRES

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Jó dolog az elektronikus napló
Szatmár megyéből öt iskola csatlakozott ahhoz a programhoz, melynek keretében kizárólag elektronikus naplót használnak, de jelentősen több tanintézményben van már digitális osztálynapló.
Cookie