×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Az immunizáció gyorsulása várható áprilistól

2021.03.30 - 20:28
Megosztás:
Az immunizáció gyorsulása várható áprilistól
Újabb oltópontokat nyitnak áprilisban, a mobil oltóközpontok is üzemképessé válnak, így jóval több személy beoltására lesz lehetőség, a már várólistán lévő emberek várakozási ideje pedig lerövidül.

Április 6-ától további 12 oltópontot helyeznek üzembe a Moderna által kifejlesztett vakcinával történő immunizálásra, ezáltal legalább napi ezerrel nőhet azoknak a száma, akiket ezzel az oltóanyaggal immunizálnak — közölte kedden Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltásáért felelős országos bizottság elnöke, írja az Agerpres. Április 13-ától a Pfizer–BioNTech oltóanyagának felhasználására is megnyitnak további 144 oltópontot — tette hozzá a katonaorvos a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Növelik a beoltás ritmusát is, a tervek szerint április 10-étől egy oltóponton 12 óra alatt már nem 60, hanem 90 személy immunizálására lesz lehetőség. Ezzel a már várólistán lévő emberek várakozási ideje is lerövidül, áprilisban pedig a mobil oltóközpontok is üzemképessé válnak — mondta még Valeriu Gheorghiţă.

Kedd délben egyébként mintegy 760 ezer személy szerepelt az ország oltóközpontjaihoz rendelt várólistákon, 35 százalékuk 65 év fölötti és krónikus beteg, 8,3 százalékot tesz ki a kulcsfontosságú területen dolgozók aránya, a többi, hozzávetőlegesen 57% pedig a harmadik kategóriához tartozó, a tömeges oltási kampányban immunizálásra jogosult személy.
A platform az első és második kategóriába tartozó személyeket részesíti előnyben, a harmadik csoporthoz tartozó személyeknél azonban szigorúan a jelentkezés sorrendjét veszi alapul.

Oltás után fertőződtek meg

Az oltási kampány kezdetétől március 28-áig 13 416 olyan személynek lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, 1859-en pedig a második dózis után fertőződtek meg.

Valeriu Gheorghiţă szerint az első adag felvétele után megfertőződöttek aránya a beoltottak teljes számához képest 0,69 százalék, és ezeknél a személyeknél 10–11 nap elteltével igazolták a betegséget, vagyis mielőtt elkezdődött volna az antitesttermelődés. „Esetükben pontosan akkora volt a megfertőződés kockázata, mint egy oltatlan személynél” — magyarázta a szakember. A második adaggal való beoltást követően a beoltottak 0,19 százalékánál mutatták ki a fertőzést a vakcina felvételét követő első tíz napban.

Az oltás után megfertőződöttek közül 89-en életüket vesztették, közülük 77-en az első dózis, 12-en a második adag után kapták el a betegséget. Legalább százszor kisebb az elhalálozás kockázata egy beoltott személynél, mint egy oltatlannál, a halálozási arány előbbieknél 0,2 százalék, utóbbiaknál 2,4 százalék — tette hozzá Gheorghiţă. E.A.

Mellékhatás

Az oltási kampány kezdete óta 10 160 személynél regisztráltak valamilyen mellékhatást, ami 3,4 esetet jelent ezer dózisra vetítve: a Pfizer–BioNTech oltásánál körülbelül 2, a Modernánál 3,6, az AstraZenecánál 13,2 ilyen eset jut ezer dózisra. A mellékhatást jelentők átlagéletkora 38 év, 61 százalékuk nő.

Hírszerkesztő

Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást
Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját.
Valeriu Gheorghiţă: a 12 és 15 év közötti gyerekek 5,5 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást
A 12 és 15 év közötti gyerekek 5,5 szézaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni oltást — közölte kedden a lakosság immunizálását koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.
Cseke Attila egészségügyi miniszter és Kelemen Hunor kormányfőhelyettes megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást
Megkapta kedden a koronavírus elleni oltás harmadik adagját Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter és Kelemen Hunor kormányfőhelyettes.
Cookie