×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Olvasó hangja

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó

2012.05.15 - 13:55
Megosztás:
Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó

Szeretem a természetet, a jó kirándulásokat. Bebarangolok ungot-berket kerékpárral, mert így van időm bámészkodni, miközben sok mindent látok. Első írásos, azaz fényképes bizonyítékom egy 1938-ban készült fénykép, ahol háromkerekűn kóstolgattam a kerékpározás örömét, de 1944 óta kétkerekűvel járom a vidéket. Rendszeres túrám Szatmár és környéke, Nagykároly, de 1990 augusztusában egy barátommal és fiával egy kelet-magyarországi és kelet-szlovákiai turnén voltunk, előtervezett útiránnyal, érintve a történelmi nevezetességeket. Már abban az időben Nyíregyházát elhagyva kijelölt kerékpárúton haladtunk. Az előbbiekből is kiderül, hogy nem vagyok mai gyerek.

Örömmel olvastam az SZFÚ 2012. március 22-i számában, hogy megkezdték a kátyúzást és az utak felújítását. Viszont annak már nem örültem, hogy a Szatmár-Sárerdő útvonalon még most sem csinálják meg az évek óta beígért kerékpárutat. Ugyanebben a lapszámban Pándi Annamária a „Kerékpárral a természetbe” cikkében a közeli túrákat ajánlja, többek között a Szatmár-Sárerdő szakaszt, ugyanis kifelé karikázva a Tiszaújlaki (Baritiu) úton már itt éri a túrázót egy hatalmas teherforgalom, de kiérve a városból, tovább már egy 10 cm sávon kell karikázni az út szélén, ami szinte egy cirkuszi kötéltánc, amit csak egy nagy gyakorlattal rendelkező tud megtenni, hiszen elölről-hátulról hatalmas, 60 tonnás kamionok száguldoznak el mellette, ami kimondottan életveszélyes.

Az erdő kezdetétől, az erdő melletti pihenőzónáig az út dimbes-dombos, foltozott. Ezt utoljára akkor foltozták be rohammunkával, mikor Emil Boc volt miniszterelnök ellátogatott Mikolába, hogy autója ne döcögjön. Ez az előző korszakból átvett bevált szokás.

Ezért nem ajánlom ezt az útszakaszt családosoknak, pedig ez az egyetlen közeli hely a zöldbe vágyó kispénzű embereknek. Már a Szamos-töltés mindkét oldalát leaszfaltozták egy darabon, ami egyelőre a semmibe vezet, hiszen itt nincs határátkelő Magyarország felé és a schengeni csatlakozás számunkra egyelőre csak egy álom.

A városban nincs kerékpárút kijelölve, csak a Golescu hídon és a Real áruház felé vezető rövid szakaszon, ugyanis a Károlyi út jobb oldalán levő szakaszt a személygépkocsik foglalják el, de a másik oldalon is járhatatlan a sok gödörtől.

Én azért minden nap kikarikázom az erdőre és azt látom, hogy nincs már szemét, mint az előző években. Ezt természetes is, mert rajtam kívül senki nem merészkedik ki a már fent említett okok miatt. Látom azonban azt is, hogy a Szatmár-Mikola útszakaszon az új vízvezeték mentén található aknafedőt ellopták, de azt is, hogy a pihenőzónában található labdarúgópályának az egyik kapuját, mely fémből van, azt is kidöntötték, előkészítve az elszállításra. Vajon, ha holnap megyek, ott lesz még?

Tisztelt Polgármester Úr! Most kezdődik a kirándulások ideje, szerencsére a jó időnek köszönhetően és már ideje volna, hogy szavát is betartsa, mert nagyon sokan várjuk, hogy végre nyugodtan, civilizáltan kerékpározhassunk a családdal, gyerekekkel és unokáinkkal az erdőre, amire szintén ráférne egy kis javítgatás, hiszen a vandálok még a betonasztalokat és lócákat is tönkretették.

Remélve hathatós intézkedésüket, tisztelettel,

Riedl Oszkár

Cookie