×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Az EU az uniós beutazási korlátozások enyhítését javasolja

2021.05.03 - 18:35
Megosztás:
Az EU az uniós beutazási korlátozások enyhítését javasolja
Fotó: www.dw.com
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő hétfőn azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében is.

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezők számára engedélyezzék a nem alapvetően szükséges beutazást, hanem azok esetében is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát legalább 14 nappal érkezésük előtt megkapták.

Engedélyüket a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe. Az utazóknak beoltottságukat a tagállami hatóságok által egyedi alapon kiadott tanúsítvánnyal, vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk — húzták alá.
Arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a tagállamok felszámolják a negatív PCR-teszt bemutatását megkövetelő szabályozást, illetve a beoltottakra vonatkozó karanténkötelezettséget, akkor ezeket a szabályokat az EU-n kívülről érkező, szintén beoltott utazókra is érvényessé kell tenniük.

A tagországoknak lehetővé kell tenniük az EU-n kívüli országok tanúsítványainak elfogadását is, de szigorúan kell ellenőrizniük az igazolványok hitelességét, érvényességét és azt, hogy tartalmazzák-e az összes vonatkozó adatot. Lehetővé kell tenniük továbbá, hogy oltott szüleikkel az oltásban nem részesült gyermekek együtt utazhassanak, ha legalább 72 órával korábban kiállított negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A tagállamok az érkezés után további tesztkötelezettséget írhatnak elő — tették hozzá.

Közölték: a nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozások enyhítését célzó javaslatát az Európai Bizottság az oltási programok végrehajtásában elért előrehaladásra és a globális járványügyi helyzet terén megfigyelhető fejleményekre hivatkozva tette közzé.

A koronavírus-variánsok megjelenése és az esetlegesen kialakuló további járványhullámok miatt az uniós bizottság új mechanizmus bevezetését is javasolta, mely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy visszafordíthassák rendkívüli intézkedéseik több lépcsőben megvalósítani kívánt lazítását. Az uniós szinten összehangolni szükséges mechanizmus annak kockázatát kívánja csökkenteni, hogy az aggodalomra okot adó vírusmutációk bejussanak az EU területére.

Az Európai Unió első alkalommal tavaly június végén tette közzé azokat az országokat felsoroló listáját, amelynek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba.

A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld és Szingapúr szerepel. A listáról korábban lekerült Montenegró és Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az Unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az Unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

A lista alkalmazása jogilag nem kötelező erejű, azonban egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő Unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.

MTI

 

Konferencia Európa jövőjéről
Megkezdődött az Európai Unió (EU) Európa jövőjéről szóló konferencia Stasbourgban, az egy éven át tartó rendezvénysorozat célja az Európai Unió helyzetének felmérése, valamint az EU hatékonyabbá, demokratikusabbá és ellenállóbbá tétele.
K. Iohannis: A közös kihívások nem csökkentik, hanem megerősítik az európai projekt jelentőségét
A közös kihívások nem csökkentik, hanem megerősítik az európai projekt jelentőségét - fogalmazott az Európa napja alkalmából küldött üzenetében a román államfő.
Michel: az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást
Az Európai Unió véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, azonban a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU kész megvitatni — nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve szombaton.
Cookie