×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Az „érted” és „értetek” iskolája

2021.09.14 - 08:49
Megosztás:
Az „érted” és „értetek” iskolája
Népes diáksereg részvételével a székesegyházban, ünnepi szentmisével kezdték meg a tanévet a szatmárnémeti Hám János líceum neveltjei.

Hétfőn tizenegy órától a szokásos helyszínen, a szatmárnémeti székesegyházban és a szokásos bensőséges, meghitt hangulatban zajlott a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum „nagy” tanévnyitója. Kilenctől az intézmény óvodásai számára rendezett ünnepséget a vezetőség a Gabriel Georgescu utcai óvodaépületben, a szakoktatásban részt vevő középiskolások esetében egy órától a Kálvária-templomban zajlott az évnyitó.

A jó és a hasznos

A székesegyházbeli Veni Sancte szentmisét Pakot Géza atya vezette le, aki üdvözölte a megjelenteket, és már rögtön az elején összefoglalta, miért nem ugyanaz soha az iskolai évnyitó, annak ellenére, hogy évente ismétlődik. Minden új év új reményeket teremt meg új célokat, amikhez közeledni és amelyeket elérni dolgozunk aztán hosszú időn keresztül. A tisztelendő aztán üdvözölte az előkészítősöket, illetve az ötödikeseket és a kilencedikeseket, akik tanulmányaik előrehaladtával új körülmények között kezdik a mostani tanévet. Pakot Géza ünnepi beszédének központi témája arról szólt, hogy kétféle ember létezik: a jó ember és a hasznos ember. Az előbbi akár a maga, akár mások javát keresi, helyesen cselekszik, hiszen a jó keresését soha nem szabad elhagyni, szóljon ez a keresőről önmagáról vagy bárki másról. Utóbbi arra törekszik, ami hasznos, olyasmin töri a fejét, ami segít. Mindkettő jó, eredményeik közül a szükségest kiválasztani ad lehetőséget mérlegelni, súlyozni a két jó között. Jézus volt az első, aki egyetemes jót és hasznosat cselekedett, olyan dolgokat, amelyek korokon átívelve mutatnak példát még ma is az emberiségnek, hangsúlyozta.

Az eucharisztia iskolája

Ádámkó István iskolaigazgató legelőször annak a kívánságának adott hangot, hogy a tanítás megszakítások nélkül, személyes jelenlét mellett folyjon, majd a vasárnap véget ért budapesti, nemzetközi eucharisztikus kongresszusból ihletődve kijelentette: a közösség iskolája az, amelyik az eucharisztia szellemében zajlik. Az eucharisztia iskolája az „érted” és „értetek” iskolája, amelyiknek fontosak az emberi kapcsolatok, fontos a személyiségfejlesztés és a személyes érték. Egy nyitott iskola, mutatott rá, ahol szabad tévedni, és a hiba nem tragédia, hanem a tanulás lehetősége.

Stabilitást ad

A megnyitón ott volt Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki amikor szót kapott, akkor nemcsak a Hám János diákjainak szüleihez, hanem minden magyar szülőhöz is szólt, aki hagyja, hogy a gyereke magyar nyelven tanuljon. Hangsúlyozta, hogy aki anyanyelvi közösségbe kerül, az stabilitást, biztonságérzetet kap, ami egész életében vele marad. A gyerekeknek pedig felhívta a figyelmüket arra, hogy a tanév első napja a vakációhoz vezető út első napja is, ezt soha ne hagyják figyelmen kívül, mint ahogyan azt sem, hogy ha nincs tanév, nincs vakáció sem.

Nehéz tavalyi év

Szejke Ottilia Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes a szombati, országos tanévnyitó alapgondolatát és a Zsoltárok könyvét idézve, a pedagógusokhoz szólva azt kívánta, hogy „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” Felidézte, hogy mennyire nehéz volt tanítónak és tanítottnak is a tavalyi év, amikor online, hibrid, szinkron és aszinkron oktatáshoz is alkalmazkodni kellett, de mindkét fél sikeresen vette ezt az akadályt. A pedagógusoknak mindent meg kell tenniük, hangsúlyozta ki Szejke, hogy a gyerekek örömmel induljanak el az iskolába, és az a tétje az oktatásnak, hogy ahogy tanul a gyerek, olyan lesz a jövő.

Diáklétszám

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diáklétszáma 823 fő, ebből 167 óvodás és 656 diák. Az iskola tantestülete 73 fős (42 címzetes), a teljes munkaközösség pedig 103 főt számlál.
 

Princz Csaba

 

 

 

„Minden forrásom belőled fakad”
A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum népes küldöttsége is jelen volt Budapesten, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén. A diákok beszámolóját közöljük.
Az ünneplés nem a holt köveknek szól
A megújult székesegyház még szebb, amikor az élő kövek is összegyűlnek benne, hogy dicsőítsék az Istent — ünnepélyes keretek között szentelték újjá a négy év, 27 tervező, 30 építkezési vállalkozó és 170 dolgozó munkája nyomán alapjaitól megújult székesegyházat.
Megújult a város reprezentatív épülete
Elkészült Szatmárnémeti egyik emblematikus épületének, a székesegyháznak a felújítása. A megyeszékhely egyik ékessége az elmúlt közel három évben uniós finanszírozással kívül-belül megújult.
Cookie