×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Az EPP rendkívüli csúcstalálkozója

2013.01.11 - 20:03
Megosztás:
Az EPP rendkívüli csúcstalálkozója

A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről, valamint a 2014-es EP-választásokra való felkészülésről kezdtek rendkívüli csúcstalálkozót pénteken a ciprusi Limassolban az Európai Néppárt vezetői.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai pártcsalád tanácskozásán részt vesznek tagpárti vezetők, beleértve az uniós tagországok számos néppárti állam-, illetve kormányfőjét vagy miniszterét. A német delegáció vezetője Angela Merkel kancellár, Romániát Traian Băsescu elnök képviseli. Szintén részt vesz a csúcstalálkozón Enda Kenny, az EU soros elnökségét adó Írország miniszterelnöke. Ott van Limassolban Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság — a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény — elnöke, továbbá több néppárti EU-biztos és EP-képviselő.

Az Európai Néppárthoz jelenleg 40 országból 74 tagpárt tartozik. Néppárti vezetője van 15 uniós és 6 nem uniós európai országnak. A 27 EU-biztos között 13 néppárt politikus található.

A mindössze néhány órás tanácskozás fő témája a középtávú uniós keretköltségvetés, amelyről a tavaly november 22-23-án tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozón nem sikerült végleges megállapodásra jutni, bár közel kerültek a teljes körű megegyezéshez. A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, jómódúbb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik.

A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak az erre való felkészülés jegyében kívánnak most közös álláspontot kialakítani.

A 2014-es EP-választásokra való felkészülés azért indul viszonylag korán, mert az unión belül — az EU „alapszerződésének” számító Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta — jelentősen megerősödött a parlament szerepe. Vannak arra irányuló markáns törekvések, hogy a nagy európai pártcsaládok indítsanak saját jelölteket az Európai Bizottság elnöki posztjának elnyerésére. Ezt a tisztséget immár a második ciklusban tölti be a néppárti Barroso.

Bár az Európai Néppárt a legnagyobb létszámú frakciót adja az EP-ben, a második legnagyobb pártcsaládnak számító szocialisták, valamint az őket követő liberálisok és a zöldpártiak együttesen nagyobb erőt képviselnek a jelenlegi összetételű Európai Parlamentben.

Kép: epp: Orbán Viktor miniszterelnök, Traian Băsescu államfő és Enda Kenny ír kormányfő beszélget az Európai Néppárt rendkívüli csúcstalálkozója előtt

Cookie