×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Az EB beperelte Romániát az EU Bíróságán az ipari kibocsátásokra és a légszennyezésre vonatkozó uniós irányelv megszegése miatt

2021.12.02 - 17:43
Megosztás:
Az EB beperelte Romániát az EU Bíróságán az ipari kibocsátásokra és a légszennyezésre vonatkozó uniós irányelv megszegése miatt
Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.

Közleménye szerint a Bizottság felrója Romániának, hogy a 2010/75-ös uniós irányelvet megszegve érvényes engedély nélkül működtet három szennyező ipari létesítményt. Emellett a 2016/2284-es uniós irányelvet megszegve nem fogadta még el az egyes légköri szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programját.

Közleményében az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy az uniós jogszabályok maradéktalan alkalmazása elengedhetetlenül fontos a környezet és az emberek egészségének hatékony védelme érdekében.

A 2010/75-ös uniós irányelv értelmében az ipari létesítmények csak engedéllyel működhetnek az EU területén. Ennek hiányában ellenőrizhetetlen a kibocsátásuk, és kockázatot jelentenek a környezet és az emberek egészsége számára. 'Három romániai ipari létesítménynek nincs olyan engedélye, amely szavatolná, hogy a kibocsátásuk nem haladja meg az uniós irányelvben megszabott maximális értéket' - olvasható a közleményben.

A 2016/2284-es uniós irányelv szerint a tagállamok kötelesek programot kidolgozni egyes légköri szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésére. Romániának 2019. április elsejéig kellett volna elfogadnia a programját, de ezt mindmáig nem tette meg.

Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a kötelezettségszegési eljárás utolsó lépéseként bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán - tájékoztatott az EU végrehajtó testülete. AGERPRES

A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését előíró törvénytervezetet kezdeményezett az USR
A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat törvénytervezetet kezdeményezett erről.
Összesen 195.000 lejre bírságolt energiaszolgáltatókat a fogyasztóvédelem
Összesen tíz bírságot szabott ki 195.000 lej értékben az áram- és a gázszolgáltatókra az elmúlt napokban végzett ellenőrzései nyomán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) energiaparancsnoksága - közölte hétfőn az intézmény.
Az ANRE 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot a jogtalanul magas földgázszámlák miatt
Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) 400 ezer lejre bírságolta az Enel vállalatot az energiadrágulás kompenzálásáról és az árplafon bevezetéséről szóló törvény megszegése miatt - közölte hétfőn az intézmény.
Cookie