×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
23 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

Az AUR-elnök uszítására reagált a szatmári RMDSZ

2024.05.14 - 18:15
Megosztás:
Az AUR-elnök uszítására reagált a szatmári RMDSZ
"Azt üzenem a szatmáriaknak, hogy politikai ellenségünk ebben a megyében és országos szinten, az RMDSZ-nek nevezett förtelmes, soviniszta lény" - mondta az AUR-elnök az erdődi várnál — politikai nyilatkozatban válaszolt a Szatmár Megyei RMDSZ.

Vasárnap Erdőd városában, pontosabban az erdődi várnál az AUR jelöltjeit bemutató rendezvényen a szélsőséges politikai formáció elnöke, George Simion etnikumok közötti gyűlöletet szító beszédet tartott, amelyben közönséges stílusban támadta a magyarságot képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, és ezzel közvetve az egész romániai magyarságot.
„Azt üzenem a szatmáriaknak, hogy politikai ellenségünk ebben a megyében és országos szinten az RMDSZ-nek nevezett förtelmes, soviniszta lény” - mondta George Simion, a szélsőséges AUR párt vezetője.

Ilyen harcias és gyűlöletkeltő, magyarok ellenes beszédnek nincs helye Szatmár megyében, egy multikulturális megyében, ahol románok, magyarok, svábok, romák, szlovákok és más nemzeti kisebbségek képviselői békésen élnek egymás mellett és tisztelik egymást. Az ilyen megnyilvánulásokat az illetékes hatóságoknak haladéktalanul meg kell állítaniuk és szankcionálniuk kell.

Ennél is undorítóbb, hogy Szatmár megyében ez a párt, a Nemzeti Liberális Párttal karöltve egy tiszteletre méltó és felelősségteljes szervezetként kíván bemutatkozni a választók előtt. Az AUR országos elnöke, de a Szatmár megyei szervezet is nyilvánosan közölték, hogy támogatják a Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei vezetőjét,  Adrian Felician Cozma képviselőt, aki pártja megyei tanácselnök-jelöltje.
Nem hiába mondják, hogy zsák a foltját, ugyanis az elmúlt években volt rá példa, hogy Cozma képviselő úr is gyűlölettel teli beszédet intézett a magyar egyházak, civil szervezetek és a hazai magyar közösség képviselői ellen. A lehető legvilágosabb, hogy Szatmár megyében a liberálisok egyenlővé váltak az AUR tagjaival. Brãtianuék forognak a sírjukban látva ezt a szélsőséges szövetséget, amelynek szintjére lesüllyedt a szatmári liberálisok elnöke kétségbeeesett szavazat-hajkurászásában.

A szatmáriak azonban nem értékelik az ilyen, a nemzetiségek közötti gyűlöletet szító beszédet, és a június 9-i szavazáson meg fogják torolni mind a liberálisokon, és az élükön álló Adrian Cozmán, mind  az AUR jelöltlistájára beszivárgott csatlósain.

Nagy Szabolcs
A Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!