×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
26 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Jegyzet

Az Auchanban mindenki lehet pénztáros

2023.03.07 - 17:10
Megosztás:
Az Auchanban mindenki lehet pénztáros
Ha az Auchan az első is az önkiszolgáló kasszákat illetően, biztos hogy nem az utolsó. (Fotó: agrointel.ro)
Nem akartunk pénzért pénztárosok lenni?! Most azok leszünk, de ingyen! Kivezeti a pénztárosok által kezelt pénztárgépeit az Auchan, csak önkiszolgáló kasszái maradnak.

Mi volt előbb? A pénztárgép-rendszer automatizálásnak az igénye, vagy a pénztároshiány? A szupermarketek nem akarnak pénztárosokra költeni és ezért szüntetik meg az ilyen kasszákat, vagy senki sem akar pénztáros lenni és kényszerből automatizálnak a multik?
Azt mondják, hogy az utóbbi az igaz, főleg mert a pénztárosi munka sem volt rendesen megfizetve, soha. Munkahely ez, nem egy karrierszakma, de legalább sokat kell dolgozni. Kevés az olyan ünnepnap, amikor nem csörög az óra.

A következő fejezet

Szóval kivezeti a pénztárosok által kezelt kasszagépeket üzleteiből az Auchan, aki náluk vásárol, maga lesz a pénztáros. A témában már internetes mém is lett, raktári feltöltőkapunál álló áruszállító kamionokkal illusztrált képen mondja az ismeretlen szerző: „Az önkiszolgáló kasszák után az következik, hogy a vevők maguk fogják lepakolni az árut is.” Van benne némi igazság.

Óraleolvasók

Lassan úgy megszokjuk, hogy már fel sem tűnik, de évek óta a víz-, villany- és a gázóra leolvasók is mi vagyunk. Ez is „automatizálva” lett, mert ha a szolgáltató saját embere olvasná le a fogyasztásmérőt, akkor annak költségeit a fogyasztóin verné le a cég. Ugyanez van az Auchanban is: nem tud versenyképes lenni, ha pénztárosokat kell fizetnie. Politikusok már adót vetnének ki a vevő kezelte pénztárgépekre, a kieső jövedelemadó miatt, vagy kedvezményt adatna a vevőknek ha maguk kezelik a gépet, de ezt inkább hagyjuk, mert csak imázsépítés, sose lesz belőle semmi.
Az energiaszolgáltatókkal és az ön-leolvasásokkal mára odáig jutottunk, hogy a cégek már  felszólításokat küldenek SMS-ben, meg felszólítós cédulákat hagynak a postaládákban: nem jár kompenzált ár, ha nincs beküldött óraállás. Várjuk a következő fázist, hogy ejnye – bejnyét, majd büntetést kapjunk, ha nem olvassuk le magunk a fogyasztásmérőinket.

Önmagunk robotjai

Automatizálást kiáltanak, jövőt regélnek, de az önkiszolgáló kasszák a kijáratnál nem automatizálás! Az munka-áthárítás. Nem automatizálás az sem, ha a szolgáltató embere helyett én olvasom le a villanyórát! Az kötelesség-áthárítás. Várjuk a következő automatizálásnak fényezett áthárítási hullámot. Mi lesz vajon a következő munka, amit mi mindannyian végzünk el ingyen, ahelyett hogy az végezné el akinek el kell végeznie, pénzért?!

princz-csaba-20230307.PNG

Princz Csaba