×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Az amerikai bankok után most egy nagy svájci bank került bajba

2023.03.16 - 15:47
Megosztás:
Az amerikai bankok után most egy nagy svájci bank került bajba
A Credit Suisse - ügy megingatja a biztos lábakon álló svájci bankszektorba vetett hitet. (Fotó: Stefan Wermuth/Bloomberg)
Nagy a baj Európa egyik legnagyobb bankjánál, kiderül, mire elég a svájci jegybank Credit Suisse számára készített irdatlan mentőcsomagja. Nem engedik el a bajba jutott óriásbank kezét, a jegybank 50 milliárd svájci frankkal turbózza fel a likviditást.

Csütörtökre virradóra 54 milliárd dolláros hitelkeretet biztosított a svájci jegybank a bajba került óriásbank, a Credit Suisse likviditási gondjainak kezelésére – derül ki a bank csütörtök hajnali közleményéből, amit a Világgazdaság idéz.

Tizenegy számjegyű hitelkeret

A bejelentés hatására az ázsiai piacokra már visszatért a nyugalom, miután előtte a szerdai amerikai és európai kereskedés is meglehetős pánikban zajlott. A Credit Suisse közlése szerint 50 milliárd svájci frank erejéig élhetnek majd a hitelfelvétel lehetőségével, miután szerdán a svájci hatóságok közölték, hogy a bank rendelkezik a rendszerszintű kockázatot jelentő bankok számára előírt tőke- és likviditáskövetelményekkel, és szükség esetén a központi bankhoz is fordulhat további likviditásért.

Az első svájci

A 2008-as válságot követően ezzel a svájci bank lett az első globálisan is jelentős pénzintézet, amely vészhelyzeti hitelfelvételre kényszerül – írja a Reuters. A Credit Suisse a forrásokat a fedezett hitelkeret, illetve a rövid lejáratú likviditási program keretében fogja felvenni, magas minőségű eszközök teljes fedezete mellett, és további 3 milliárd frankért a kihelyezett hiteleiből képzett értékpapírokat is piacra dob.
A mentőcsomag hírére a bank részvényei több mint 30 százalékot erősödtek a piacnyitást megelőző kereskedés során, ugyanakkor a JPMorgan úgy véli, hogy a jegybank által biztosított 50 milliárd svájci frankos hitelkeret is kevésnek bizonyulhat, ezért a bank felvásárlása lehet a legvalószínűbb forgatókönyv a jövőre nézve, amit talán a Credit Suisse svájci riválisa, a UBS hajhat végre.

Olcsóbb nyersolaj

Az európai piacok egyelőre megnyugodtak a mentőcsomag hírére, de a jegybanki bejelentésig volt nagy pánik: A Brent nyersolaj ára 72 dollárig esett vissza, amire legutóbb az orosz – ukrán háború kezdete előtt, 2021-ben volt csak példa. A devizapiacok is felbolydultak, az euró gyengült.

Hírszerkesztő