×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Az alkalmazkodás jelentheti a túlélést

2022.08.05 - 16:40
Megosztás:
Az alkalmazkodás jelentheti a túlélést
Suta István: Sokkal nagyobb arányú a nonverbális kommunikációnk a verbálisnál Forrás: A szerző felvétele
Kimondottan a munkavégzésre fókuszált a szatmárnémeti Expo Industry pénteki napjának délelőttje, a foglalkoztatás, a kommunikáció és a digitalizálás került szóba egy szakkonferencián.

Az esti koncertek előtt egy szakmai szempontból jelentős programpontja volt a szatmárnémeti Kossuth kertben folyó II. Expo Industrynak az a konferencia, ahol a cégvezetés szempontjából hangzottak el érdekességek.

Foglalkoztatás

Először Daniela Culic, a Szatmár megyei Kereskedelmi-, Ipar- és Agrárkamara igazgatója mutatta be Partnerség egy jobb jövőért elnevezésű magyar-román közös projektjüket, ami a két ország négy-négy, egymással határos megyéjében pörgetné fel a munkaerőpiacot és főleg a munkaerő-mobilitást. Culic összegzése szerint nagy változáson ment át az utóbbi három évben a munkaerőpiac, amit a járvány, a megszorításokat követő botladozó helyreállás, majd a háború és az infláció tépázott meg. Soha nem tapasztalt jellegzetességekkel bíró válságát éli ma a munkaerőpiac és nem csak Romániában, vagy Magyarországon.

Kommunikáció

Suta István, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatának tanára a cégen belüli kommunikáció és szervezés fontosságát emelte ki előadásában, ő azt vázolta fel röviden, de pontosan, hogyan kell kinéznie a hierarchián beüli és hierarchiák közötti kommunikációnak a cégen belül. A kommunikációs módszerek használatával arra kell törekedni – mutatott rá –, hogy egy csapat alakuljon ki a cégen belül, ne pedig önálló egyénekből álljon a munkaközösség.

Humán erőforrás

Tania Ciucean humán-erőforrás menedzser tapasztalatai szerint a mostani időszak túlélésének a kulcsa munkaadó és munkavállaló számára egyaránt az alkalmazkodási képesség. Tudni kell adaptálódni és idomulni, mutatott rá. Mindenki irodában akar dolgozni, ami miatt mindenki egyetemet akar végezni, még akkor is, ha nincs meg az esze hozzá, miközben a szakmunkások egyre jobban meg vannak fizetve, egyéni vállalkozóként pedig középiskolai diplomával akár a tízszeresét is megkeresik egy irodában dolgozó felsőfokú végzettségű alkalmazotthoz képest. A cégvezetőknek fontos tudatosítaniuk, hogy a tehetségeket ott kell tudni tartani a cégnél, nem pedig siratni őket, miután elmentek. Le kell tudni kötni a törekvő, újra vágyó, változatosságot szerető egyéneket, meg kell oldani, hogy ne keressék az újat azért, mert plafonálva, kiégve érzik magukat.

Digitalizáció

Márton Zsuzsanna, a Hitter Technologies képviseletében a digitalizációról beszélt, úgy fogalmazott, nem elég internetre kapcsolni a háztartásokat, cégeket és közintézményeket, hozzáadott értéket is kell csatolni a szélessávú eléréshez. Integrálni kell a digitális technológiákat a mindennapokba, a munkába, szabadidőben és a közszolgáltatásokban, ki kell használni az e-technológiák nyújtotta egyszerűséget, gyorsaságot, biztonságot, hozzáférhetőséget és precizitást.

Princz Csaba

Dr. BRS koncert az Expo Industry-n
A Skyline Events és a Fabricat în Satu Mare szervezésében augusztus 4. -7. között érkezik az Expo Industry Szatmár néven ismert rendezvény második kiadása. Fórum, kiállítás és koncertek.
Expo Jobs: ajánlat volt, kereslet nem
Nagyon gyenge érdeklődés mellett tartották meg a román-magyar közös munkaerő-foglalkoztatási projekt elő állásbörzéjét az elmúlt hétvégén Szatmárnémetiben, az Aushopping halljában. Ez egy teljesen szabad akaratból látogatható, újfajta állásbörze volt.
Elmaradnak a kisállatkiállítások
Szűk körben ugyan, de volt kisállatkiállítás Nagykárolyban, de megyei szintű expó idén sem lesz.
Cookie