×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Áttérés a téli időszámításra

2012.10.27 - 09:05
Megosztás:
Áttérés a téli időszámításra

Szombatról vasárnapra virradó éjjel, pontosabban 2012. október 28-án, vasárnap hajnali négy órakor állítják egy órával hátra az időmérőket, azaz három órára. Tehát egy órával többet alhatunk.

Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amit az órák tavasszal történt előreállítása miatt elveszítettünk. A téli időszámítás a közlekedést is érinti, leginkább a vasúti és légi közlekedést. A nemzetközi és belföldi vonat- és repülőjáratok azon az állomáson várják meg az új időszámításnak megfelelő időt, amelyiken éppen éri őket a hajnali átállítás. A számítógépek, a modern mobiltelefonok és digitális órák nem kívánnak meg manuális beavatkozást, automatikusan átállnak majd az új időpontra. A téli időszámítás 2013. március 31-ig fog tartani.

A legújabb számítások kimutatták, hogy a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani. Amerikai kutatók három éven át mérték hét millió háztartás áramfogyasztását, az energiafogyasztás azonban nem csökkent az átállítás után. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az óraátállítás nem jelent áram megtakarítást.  A megtakarítás legnagyobb része egyébként abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban ez a rendszer sokkal rugalmasabb, és a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet közvetlenül hozzárendelni. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen mit mutat. Emellett a fogyasztási szokások megváltozása, például az, hogy az emberek többet néznek tévét, és elterjedtek a légkondicionálók, alapjaiban változtatta meg az 5-10 éve még jelentős energia megtakarítást.

Cookie