×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
9 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

Átfogó drónos rakétatámadás Ukrajna ellen, hétfő hajnalban

2023.05.08 - 11:42
Megosztás:
Átfogó drónos rakétatámadás Ukrajna ellen, hétfő hajnalban
Főleg ilyen, Shahed néven ismert, iráni gyártmányú drónnal támadták Kijevet az oroszok. (Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images)
A Bahmutért folyó harc fokozódott az orosz győzelem napi ünnepségek előestéjén. Oroszország komoly rakétatámadást hajtott végre Ukrajna ellen hétfő hajnalban. A károk, veszteségek felmérése még zajlik.

Az angol The Guardian híradása szerint a rakéták Ukrajna több régiójából is robbanásokat jelentettek, a csapás két fő célpontja azonban a jelek szerint Kijev és Odessza volt. A fővárost megfélemlítési céllal támadják az oroszok, a délkelet-ukrajnai Odesszát pedig amiatt, hogy jelezzék: a krími félsziget tabu! Kijevet kéttucatnyi, bombákkal, rakétákkal szerelt iráni drónnal támadták. Ukrajna nagyjából kétharmadán volt légvédelmi riasztás az vasárnapról hétfőre virradó éjjel.

Közeleg a győzelem napja

Bahmut sincs könnyebb helyzetben, szintén heves harcok zajlanak május nyolcadikán, az ukrán különleges műveleti erők azzal vádolják Oroszországot, hogy foszforos lövedékeket vetett be itt. A nemzetközi jog tiltja a fehér foszfor alkalmazását civilek által lakott területeken. A Bahmutért folyó harc fokozódott az orosz győzelem napi ünnepségek előestéjén. Az ukrán katonák a jelek szerint az idő javarészét bunkerekben töltik, míg tartanak az orosz csapások, fedezékbe húzódnak az orosz lövések elől. Fokozzák a rohamot az orosz erők, mert Putyin állítólag fontos bejelentésre készül május kilencedikén, Oroszország és az orosz utódállamok második világháborús győzelmi ünnepén.
Brit hírszerzés szerint az orosz katonai toborzók azokat a vendégmunkásokat kezdték el toborozni, akik a közép-ázsiai országokból érkeztek Oroszországba, kell a friss erő.

Hírszerkesztő