×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Átalakul a védettségi kártya Magyarországon

2022.01.14 - 07:07
Megosztás:
Átalakul a védettségi kártya Magyarországon
Oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi kártya, és csak az minősül oltottnak, aki megkapta a vakcina mindkét vagy mindhárom dózisát.

Kerek egy hónap múlva, február 15-től jelentős változások lépnek életbe Magyarországon, amelyek természetesen ugyanúgy érintik a kettős állampolgárokat is. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap jelentette be a módosításokat, melyek értelmében az eddigi védettségi kártya oltási igazolvánnyá alakul át, ugyanakkor február 15-től már csak az a 18 éven felüli személy minősül oltottnak Magyarországon, aki megkapta a harmadik oltást a koronavírus ellen, valamint az, aki két oltást kapott, és a második hat hónapon belül van, míg a 18 évnél fiatalabbak esetében elegendő a két oltás.
A koronavírus-fertőzésen való „átesettség fogalma” is mást fog jelenteni az omikron variáns után — mondta, azt azonban nem fejtette ki részletesen, hogy ez pontoson mit is jelent majd, de hangsúlyozta: nem a fertőzésen való átesettség, hanem az oltás jelent védettséget. Hozzátette azt is: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.
A miniszter azt is elmondta, hogy lerövidítik a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét: felnőtteknél 7 nap lesz a karantén, ugyanakkor öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel lehet „szabadulni”. Mindemellett az iskolákban a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de ez a kötelezettség csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. „Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás” — tette hozzá a miniszter.

Szabó Kinga Mária

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie