×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.49 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Aszfaltozás és csatornázás kezdődik Atyában

2023.01.17 - 10:34
Megosztás:
Aszfaltozás és csatornázás kezdődik Atyában
Minden Pusztadaróc községi ház számára elérhető lesz a szennyvízelvezetési szolgáltatás. (Fotó: Csatornázási Társulás és Konzorcium)
Közösségi oldalán jelentette be hétfőn a pusztadaróci polgármester, hogy aláírta Bukarestben a finanszírozási szerződést, ha minden jól megy tavasszal kezdődhet a kanalizálás a községhez tartozó Atyában.

Több mint százhúsz atyai háztartásnak lesz szennyvízelvezetés-elérése ha megvalósul az Anghel Saligny programban finanszírozott szennyvíz-hálózat kiépítés ezen a Pusztadaróchoz tartozó településen, tudtuk meg Găman Mihai polgármestertől kedden.

Szervezés kell

Az elöljáró azt is elmondta, aszfaltozás is lesz idén Atyában, egyrészt a Pusztadaróc – Atya út lesz leaszfaltozva, másrészt a teljes atyai úthálózat. Utóbbit saját pénzből fogja kifizetni a község és erre a munkára már a kivitelező is megvan, az építő tavasszal nagyon kezdene dolgozni, már hordja a helyszínre az útalapnak valót. Össze kell hangolni a munkálatokat, mutatott rá Găman, nem lenne szerencsés csatorna nélküli utcát aszfaltozni, de nem lenne szerencsés késlekedni sem valamelyik beruházást illetően.

hirek/2023/januar/aszfaltozas-es-csatornazas-kezdodik-atyan-szfu-archiv.jpg
Aszfaltozás tavaly is volt elég nagy felületen, az idei beruházásokkal lecsengenek a közüzemi nagyberuházások a községben (Fotó: SZFÚ archív)


Mozgalmas év lesz 2023

Nem lesz egyszerű, de meg lesz oldva, szögezte le: előbb a felszín alatti hálózat lesz meg, utána fog következi a burkolás. Nehéz, munkás év lesz az idei nem csak a kivitelező számára, hanem az atyaiak számára is, de régóta vágyott beruházásról van szó. „Remélem mindenkinek meg lesz a kellő türelme, tudatában annak, hogy ha elkészülnek, nagyot javul az életminőség Atyában.” – mondta a polgármester.
A községközpont és Atya közötti 2,5 kilométeres út aszfaltozása szintén a Saligny programból lesz fizetve, Găman azt reméli, hogy az erre vonatkozó szerződést februárban írhatja alá. Ha elhúzódik a közbeszerzési eljárás, késés lesz a kivitelezésben is, de ez — a legrosszabb forgatókönyv szerint is —  be lez fejezve 2024-ben.

Száz százalékos elérés

Az atyai csatornázás és szivattyúház-telepítés 4,6 millió lejből lesz megoldva, a falu minden háztartása rá fog tudni csatlakozni a használtvíz-elvezető rendszerre. Ha az aszfaltozással is megvannak, összegzett a polgármester, a földgáz kivételével Pusztadaróc minden településén 100 százalékos lesz a közszolgáltatás-elérés és az aszfaltozott felületek aránya. Minden házban lesz víz és szennyvízelvezetés, minden utcája le lesz a községnek aszfaltozva, az árkok betonozva, mint ahogy az egyre minőségibb áramszolgáltatás is adott a községnek mind a négy településén.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!