×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Árvízvédelmi mobilgát is lesz Majtényban

2022.09.16 - 09:18
Megosztás:
Árvízvédelmi mobilgát is lesz Majtényban
Több nagyberuházást is tervez a majtényi polgármesteri hivatal (Fotó: citymaps.ro)
Számos területen szeretné fejleszteni Kismajtény községet a helyi önkormányzat. Többek között infrastrukturális és árvízvédelmi beruházások finanszírozására sikerült pályázniuk.

Amint arról korábban már beszámoltunk, Majtény község helyi érdekeltségű úthálózatát modernizálhatja majd annak a 13.600.000 lejnek köszönhetően, amelyet az Anghel Saligny-programban sikerült megpályáznia a községvezetésnek.
David Gheorghe polgármester érdeklődésünkre elmondta, a tervek alapján Kismajtényban, Nagymajtényban, Domahidán és Krasznaszentmiklóson is megújulhatnak majd bizonyos utcák. „Ezek az utcák jelenleg kövezettek, de a megnyert finanszírozási alapnak köszönhetően a közeljövőben sikerülni fog leaszfaltoztatnunk azokat” – részletezte a munkálatokkal kapcsolatban a településvezető. Ha minden az elképzelések szerint fog történni, akkor közel 11 kilométernyi felület kaphat új aszfaltréteget.
A polgármester arról is beszámolt, hogy nagyszabású gázbevezetési munkáltokba kezdtek. A nagyközséghez tartozó hét településből négyet érint a beruházás. „A községközpontban, Kismajtényban jelenleg is folyik a munka. Ott a koncessziós cég már fekteti le a csöveket. A hálózatra a községközpont határában lehet rácsatlakozni” – vázolta a munkálatok állását az elöljáró. A többi település bekötését nem a beruházó vállalkozás, hanem pályázati alapok segítségével fogják finanszírozni. Ennek jóvoltából a jövőben Domahida, Gilvács, Nagymajtény és Krasznaszentmiklós háztartásaiba is el fog jutni a vezetékes földgáz. David elmondása szerint mintegy 20 kilométernyi fővezetéket kell majd lefektetni ehhez.

Prioritás az árvízvédelem

Majtény község egy magyar-román-ukrán közös határmenti pályázat révén szerezhet be árvízvédelmi felszereléseket. A Krasznamenti települések számára nagyon fontos a kellő védekezés, ugyanis csak így tudnak megfelelő biztonságot nyújtani a térség lakosságának. A belvizek által minden évben számottevő károkat okoznak a majtényi és domahidi lakosoknak. A télen és tavasszal kialakuló helyzet enyhítésére szolgál majd az a különlegesen felszerelt jármű és az az árvízvédelmi mobilgát, amelyet a projekt jóvoltából szerezhetnek be. Emellett az eszközök szakszerű tárolására szintén az említett pályázati forrásoknak hála építhetnek majd raktárhelyiséget is.
Az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretében leadott pályázat forrásaiból Majtény község a községközpont és Domahida között közel 5 kilométernyi kerékpárutat kíván építeni. A környékbeli lakosok előszeretettel közlekednek két keréken, a fiatalabbak közül pedig sokan vásárolnak elektromos rollereket. A két település közötti közlekedést számukra a kerékpárút létesítése tenné biztonságossá. A Környezetvédelmi Alap (AFM) finanszírozása révén pedig a község közvilágítását szeretnék modernizálni. A tervek értelmében LED-technológiával működő világítótesteket szerelnének fel, amelyek amellett, hogy sokkal hatékonyabbak, nagyobb fényerejűek a régi izzóknál, sokkal kisebb energiaigényűek is, amely a mai energiaválság sújtotta időszakban nem elhanyagolandó szempont.

Végh Balázs

Elpárolgott a víz a kismajtényi tóból
Egyelőre vizsgálják a szakemberek, mi lehet a pontos oka a kismajtényi tó kiszáradásának. Annyi biztosan állítható, hogy a víz eltűnése számos hal- és madárfaj számára jelent visszafordíthatatlan veszteséget, kisebb ökológiai katasztrófával állunk szemben.
Rákóczi-megemlékezés a majtényi síkon
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére református áhítat keretében április 24-én, szombaton 11 órai kezdettel a domahidi vasútállomás mögött található kuruc emlékműnél főhajtással és egy-egy szál virág elhelyezésével emlékezhet bárki a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc befejezésének 310. évfordulójára.
Megújult a templomtorony Kismajtényban
Megújult a kismajtényi református templom toronysisakja. Az 1892-ben épült templom tornyának faszerkezete teljesen tönkrement, cseréjével az egész templom felújítása befejeződött.
Cookie