×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Felfedező

Aranyosmeggyes: egynapos történelmi biciklitúra

2021.08.14 - 09:41
Megosztás:
Aranyosmeggyes: egynapos történelmi biciklitúra
Aranyosmeggyes gazdag épített örökségben, ehhez nem fér kétség. A kérdés az, hogy milyen állapotban vannak ezek a kastélyok, kúriák és templomok. Ezeknek a felkutatására biciklire pattantunk, és körbejártuk Szatmár megye egyik legnagyobb községét.

Szatmártól, bár forgalmas, de a korai órákban kellemes úton, 22 km tekerés után érünk el a Szamos bal partján fekvő Aranyosmeggyesre.

A 192-es megyei úton biciklivel vagy autóval, valamint a Szatmárnémeti–Nagybánya vasútvonalon közelíthető meg. A község hét településből áll: Aranyosmeggyes, Szatmárgörbed, Szamosberence, Patóháza, Józsefháza, Meggyesforduló és Aranyosmeggyesihegy. A települések lakossága 2002-ben összesen 7249 főt tett ki, így Aranyosmeggyes Szatmár megye legnagyobb lakosságszámú községei közé tartozik.

hirek/2021/augusztus/14/a-foutrol-itt-kell-leterni.jpg

A templomok és a központ mellett elhaladva az első megállónk egyértelműen a kastély. Az aranyosmeggyesi Lónyai-kastély az itt élő nemesi család kényelmes és fényűző rezidenciájaként épült, egyben katonai és védelmi szerepet is játszott. Az épület mára már romos, de őrzi díszeiben az erdélyi reneszánsz specifikus jegyeit. Az egykori belsőket freskók, festett mennyezetek, tapéták, szőnyegek, cserépkályhák és kandallók díszítették, amelyek a tulajdonosok mindennapjainak luxusát, ízlését tükrözték. A festett és aranyozott mennyezettel ellátott termek gazdagságot és eleganciát sugalltak, két ilyen termet, amelyeket Földi paradicsom, illetve Parnasszus névvel illettek, a témához illő freskókkal díszítettek. A belsők aranyos díszeitől eredeztetik a helység „aranyos” elnevezését is. Értékes díszítőelemek voltak a tapéták és a szőnyegek, amelyek nagy számban voltak fellelhetők a kastélyban, különösen értékelték a világos vagy fehér színűeket és a keleti motívummal díszítetteket. A kastély jelenleg romos állapotban van, de így is a környék legértékesebb reneszánsz emléke.

Miután a kastélyt körbejártuk, érdemes az előtte sütő lángosos nénitől egy hagyományos krumplis lángost vásárolni, és a kastély körül elrendezett padokon elfogyasztani. Ez elég energiát ad a további tekeréshez.

A központba visszakanyarodva akármerre nézünk, valamilyen felekezet templomát látjuk. Az aranyosmeggyesi ortodox templom 1892-ben épült, és Szűz Mária születésének szentelték. Főbejárata árkádos, festett előcsarnokból nyílik. A templom homlokzatát négy sor festett medalion díszíti: az alsó két sorban a román történelem markáns személyiségeit ábrázoló festmények sorakoznak, míg a két felső szinten az apostolok képei láthatók, közöttük Jézus Krisztus pantokrátor ábrázolás. A négyszögű torony a hajó része, és órával látták el. A külső felújítása és a festmények a felirat alapján 1982–1986 között készültek. Belső festményei is meglehetősen újak: 1988–1991 között készültek.

hirek/2021/augusztus/14/a-reformatus-templom-bejarata.jpg

Az aranyosmeggyesi református templom 1892-ben épült. A régi, középkori eredetű templom az évszázadok során romossá vált, ezért a gyülekezet elhatározta, hogy sorsára hagyja, és újat épít. A középkori templomról egy rajz maradt fent, amelyen látszik, hogy gótikus stílusban épült, ablakai csúcsívesek, és sokszögű szentélye támpilléres volt. A mostani templom is utánozza a gótikus stíluselemeket. A hajó díszítését a gótikus ihletésű csúcsíves ablakok és a támpillérek váltakozása adja. A hajóba illeszkedő tornyot két dekoratív jellegű támpillér választja el a homlokzattól, a felső szinten egy óra is van. A főbejárat fölött található az építés (1892) dátuma és a felújítás (1927) éve. A görögkatolikus templom az utóbbi években épült, 2002. július 21-én szentelték fel.

hirek/2021/augusztus/14/a-dak-kemencek-felulnezetbol.jpg

4 km-t továbbhaladva Nagybánya felé a központból elérünk a dák kemencékhez, amelyeket nemrégiben filmforgatás helyszínéül is használtak. Az arrafelé tartó úton megcsodálhatjuk egy kis pihenő erejéig a település kúriáit. Aranyosmeggyes arculatát több kúria és úrilak is gazdagítja, mint a Böszörményi Zsigmond vagy a Boross Zoltán által épített házak.

hirek/2021/augusztus/14/boross-zoltan-urilaka.jpg

Megérkezve a kemencékhez egy részletes leíró tábla és egy rendezett udvar vár. Az aranyosmeggyesi ásatási terület kb. 20–25 hektáros, a Rakta patak melletti déli emelkedőn húzódik. A régmúltban az emelkedő kedvező emberi lakhelynek számított. A patak mocsaras völgye ma már le van csapolva, régen halászati és legeltetési lehetőséget biztosított, míg a magasabb terület megművelésre alkalmas volt. A Krisztus utáni I–IV. századokban kerámia termeléséről tanúskodik ez a hely, ahol nagy méretű tárolóedényeket készítettek. A régészeti ásatások 1964–70-ben és 1995–97-ben folytak ezen a területen, majd ezeket modernebb kutatóeszközök (légi felvételek, földmágneses feltárások) segítségével folytatták 2007–2011 között. 1960-ban 17 kerámiaégető kemencét tártak fel, amelyekből ötöt konzerváltak. Ezeket járhatjuk most be, és bevallom őszintén, ezek olyanok távolról, mint egy-egy kalap.

hirek/2021/augusztus/14/akasztottak-dombja.jpg

A helybéliek által Schweizer-tagnak ismert területen egy olyan domború sírhelyet fedeztek fel, amelyben feltehetően a Kr. e. II. századbeli agyagedényekre leltek. Ezt a dombot a helybéliek Akasztottak dombjaként emlegetik (Dealul Spânzuraţilor), ahol feltehetően a közösségi szabályokat megszegő halálraítélteket akasztották fel a régmúlt időkben.

Miután sikerült eléggé elborzadni a helyiek történetein, és a rendezett udvar közepén felállított padokon elfogyasztani az uzsonnát, újra biciklire pattanhatunk, és két hidratáló szünet után visszatérhetünk a megyeközpontba. Közben elmélázhatunk azokon a korszakokon is, amikor pezsgett az élet a kúriákban, és a Lónyai-kastélyban bálokat rendeztek. Akkor se lehetett rossz élni!

Kovács Zsolt,

Kulturális Turisztikai Iroda

 

Biciklitúrán a németi gyülekezeti tagok
A Szatmár-Németi Református Egyházközség ifjúsági csoportja, illetve gyülekezeti tagok biciklitúrán vettek részt, tudtuk meg Kiss József lelkipásztortól.
30 millió eurós beruházás, új munkahelyek
Szatmár megyében egy nagyszabású beruházás körvonalazódik, melynek eredményeként új munkahelyek teremtődnek.
Cookie