×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Ápoljuk tovább Fényi István emlékét!

2021.01.06 - 15:03
Megosztás:
Ápoljuk tovább Fényi István emlékét!
Fotó: Fotó: wikipedia.org
Vasárnap lesz 102 éve annak, hogy Fényi István költő, műfordító, pedagógus megszületett. A tavalyi évhez hasonlóan magánszemélyként pályázatot hirdetett Megyeri Tamás Róbert, Kaplony község polgármestere is, azzal a céllal, hogy a nagyszerű pedagógus-szakember alakja minél hosszabb ideig megmaradjon a köztudatban.

„Én nem ismertem személyesen Fényi Istvánt, ellenben nagyon sokan, nagyon megható történeteket meséltek a munkásságáról. Az úgynevezett ifjúsági himnusz megzenésített változata pedig különös mód tetszik. Ennek okán érzem fontosnak, hogy bár csekély módon, de mégiscsak elősegítsem, hogy a fiatalok, a tanulók megismerhessék a munkásságát. Hogy beszélgessenek róla, hogy kérdezősködjenek róla, hogy minél többet megtudjanak róla. A pályázati lehetőség főként 5–8. osztályos diákoknak szól, de természetesen bárki nevezhet.

Fiatalok által készített, párperces videókat várunk. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem professzionális filmekre gondolok — persze, ha valaki olyat szeretne készíteni, az sincs ellenünkre —, hiszen telefonnal készített alkotásokat is szívesen fogadunk. A kitétel az, hogy a kisfilmeknek valamilyen vonatkozásban Fényi István személyéhez vagy munkásságához kell kötődniük. Szólhatnak például egy költeményéről vagy arról, milyen érzést kelt a mai fiatalokban az ő Ifjúsági himnuszát énekelni. Megszólalhatnak a filmben olyanok, akik ismerték a nagykárolyi tanárembert, tanítványai voltak, de akár kortárs költők is értelmezhetik valamely poémáját. A 'pályázatunkon' nagykárolyi és vidékbeli általános iskolások vehetnek részt, azaz a kaplonyiakon kívül mezőfényiek, kálmándiak, börvelyiek, mezőteremiek, gencsiek stb.

A 'pályázat' célja a közösségi felület révén sokakhoz eljutó filmecske létrehozása, mely arra bírja rá a fiatalokat (örökifjakat), hogy a lokálpatriotizmus jegyében ismerjék meg a kaplonyi születésű Fényi István alakját, költeményeit.
Egyetlen díjat osztunk ki, a fődíjat: 500 lejt. A filmeknek január 31-ig kell elkészülniük, és a következő napokon adjuk át a nyereményt. Részletekkel a későbbiekben szolgálunk. Sok sikert!” — nyilatkozta megkeresésünkre Megyeri Tamás Róbert.

SZFÚ

Jó úton a halmi borok népszerűsítése
A mezőgazdasági ágazat ellátási láncának szereplői közötti együttműködés támogatása címmel nyert közel százezer eurós pályázatot a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport a 16.4-es intézkedésnél.
Pályázat fiatal gazdáknak
A www.afir.info honlapon megtalálhatók a fiatal gazdák megtelepedésének támogatását célzó pályázatok fontosabb feltételei és a pontszerzési lehetőségek.
A kormány kétmilliárd lejt hagyott jóvá az európai uniós pályázatok előkészítésére
A kormány kétmilliárd lejt hagyott jóvá a 2021-2027-es európai uniós pályázatok előkészítésére - közölte a kabinet hétfői ülését követően Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter.
Cookie