×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Publicisztika

Apák napja lelki tartalommal

2020.06.23 - 14:47
Megosztás:
Apák napja lelki tartalommal
A médiában már több mint egy hete beszélnek az apák napjáról. Vannak próbálkozások, de nem sikerül olyan jelentőséget adni ennek a napnak, mint az anyák napjának.

Nem lehet mellé rítust kialakítani, nem lehet olyan eseményeket szervezni köré, hogy megnövekedjen a fogyasztás, így a legtöbben túlmennek ezen a napon. Azért, mert valaki szereti és tiszteli az édesapját, nem csinál belőle ünnepet. Valahol ez érthető, hiszen a világnapokon olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amik nem működnek jól. Jó lenne addig eljutni, hogy az apa-gyerek jó kapcsolat nem csak egy napig tartana, vagy sokszor az az egy nap is valami kényszer, kötelesség leple alá bújna.

Az ötvenes éveiben lévő apa mindig óvakodik attól, hogy irányított viszonyt alakítson ki a gyermekeivel. Nem akar se szigorú, se engedékeny lenni. Nem akar az ő gyerekkorának megfelelő mintával előállni, és azt sem szeretné, ha a huszonegyedik századi, modern szerepeket játszó apákhoz hasonlóan magát és gyerekeit egy kategóriába sorolva alakítson ki olyan viszonyt a gyerekeivel, amikor nem apaként, hanem barátként lép fel azokban a helyzetekben, amikor olyan döntéseket kell hozzon, melyek hosszú időre — akár egy életre is — meghatározzák a gyerekei mindennapjait. Ma már a gyermektől senki sem várja el, hogy mindenre rábólintson, látszólag mindennel egyetértsen, és vegye tudomásul, hogy mindig az apának van igaza…

— Visszagondolva azokra az évekre — töpreng az apa —, amikor én voltam olyan idős, mint most a gyerekeim, ma már tisztán látom, hogy nem mindenben értettem egyet apámmal, viszont az is el kell mondani, hogy nagyon sok minden rossz irányba terelődött volna, ha nem az történik, amit ő megkövetelt. Az idő múlásával átértékeljük a múltat, és nem mindenben értünk egyet az akkori önmagunkkal. Az apa és a gyerek — vagyis a két generáció — közötti különbség miatt másként látnak, másként ítélnek meg dolgokat, ilyenkor nehéz eldönteni, hogy kinek a megítélése eredményez pozitívumokat hosszú távon. A lázadó gyerek ki akar törni a szülői megszorításokból, mert nem tudja, hogy azok nem megszorítások, nem keretek, hanem védőhálók. Nekem is voltak ilyen próbálkozásaim, és ma már elég sok esetben sajnálom, ha egyik-másik kitörésem sikeres volt, mert később nehéz volt begyógyítani a kitöréskor keletkezett sebeket, egyik-másik sebnek ma is vannak nyomai. Mondhatnám azt, hogy most könnyű dolgom van, mert csak az a dolgom, hogy eldöntsem, mi az, amit meg kell engedjek a gyerekeimnek, és mi az, amitől óvni kell őket. Egy olyan generációnak az útját kell egyengetni, amelyik utját én nem ismerem. Azok a gyerekhez való viszonyulások, amelyek az én gyerekkoromban hatékonyak voltak, ma már nem mindig azok. Most kell megértsem, hogy az apai döntéseknek milyen nagy a felelősségük. Nem biztos, hogy a jó szándék jóra vezet, a mulasztás pedig hiba. Végül mi a teendő?

Várható volt az apák napi meglepetés. A gyerekek szimbolikus ajándéktárgyakat nyújtottak át. Nincs könnyű dolguk. Anyák napjára a legszebb a virág. Apák napjára nincs kialakult mintaajándék. Egy pénztárca? Egy dezodor? Egy… mi? Az anya viccelődik: „Apanap, apák napja?” Viccelődik, pedig ő segített a gyerekeknek az ajándékvásárlásban. Ez így természetes, és nem baj, ha később kiderül, mert az önállóság felépítése is csapatmunka. Az apa tekintete nagyon komoly, belül viszont nagy az öröm. Nem az apanap miatt örül, nem az ajándéknak, hanem annak, hogy a családjában jó irányba tart a felnőtté válás. Meggyőződése, hogy ha fejlődik a család, akkor a gyerekek is megérnek az önállóságra. Figyelte az anya és a gyerekek szemét, ők pedig az apát figyelték. Mindenki azt várta, hogy a vele szemben lévők örüljenek és legyenek elégedettek. Nincs nagyobb boldogság annál, ha mindenki örül. Ezekben a pillanatokban úgy tűnik, az apák napja mégsem hiábavaló. Vagyis nem hiábavaló azok számára, akik meg tudják tölteni tartalommal. Azok a gyerekek, akik így viszonyulnak az apák napjához, maguk is jó apák és anyák lesznek. Mert minden azon múlik, hogy milyen érzelmi kötődések alakulnak ki a szülő és a gyerek között, majd a szülővé vált gyerek és az ő gyerekei között.

Elek György

Cookie