×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Ami biztos: Szatmárnémeti bevörösödött

2021.09.17 - 07:00
Megosztás:
Ami biztos: Szatmárnémeti bevörösödött
Fotó: Gönczy Tamás
Két kormányhatározat között vörösödött be Szatmárnémeti — a fertőzöttségi indexe 3,11 ezrelékre emelkedett —, s emiatt még nem lehet tudni, pontosan milyen korlátozások is lépnek majd életbe péntekről szombatra virradó éjszaka éjfélkor.

A megyeközpont fertőzöttségi szintje elérte a 3,11 ezreléket — ami vitathatatlanul azt jelenti, hogy belépett a vörös forgatókönyvbe, ám hogy milyen korlátozásokkal, az jelen pillanatban (e sorok írásakor) még igencsak kérdéses. A bevörösödés ugyanis két kormányhatározat között „kapta” Szatmárnémetit — mint azt Altfatter Tamás kormánymegbízottól megtudtuk, a megyei vészhelyzeti bizottság pénteki, azaz mai ülésén hivatalosítja a rendelkezést, amelynek értelmében péntekről szombatra virradó éjszaka, éjféltől a vörös forgatókönyv lép életbe a városban. Ez az egyetlen dolog, ami biztos. Ugyanis az országos vészhelyzeti bizottság csütörtökön új korlátozásokat (azaz inkább enyhítéseket) fogadott el a 3 és 6 ezrelék közötti indexű településekre vonatkozóan, amiket viszont a kormánynak is el kell fogadnia, és kormányhatározattal jogerőre emelnie — a kérdés csak az: mikor lesz a következő kormányülés? Információink szerint valószínűleg már ma délután — ami az is jelentené, Szatmárnémeti esetében már az új szabályok lépnek életbe éjféltől, azaz a mozik, a színház és a filharmónia nem kell bezárjon, mint ahogy az éttermek, kávézók belső terei sem; létszámkorlátozással ugyan, de megtarthatók a lagzik, keresztelők, illetve a többi, már jó előre betervezett (és kifizetett) családi esemény; a hétvégi sportrendezvényeket sem kell lefújni, s korlátozásokkal, de az edzőtermek is működhetnek tovább. Amennyiben a kormány ma mégsem ül össze, éjféltől a korábbi kormányhatározatban foglaltak lépnek életbe (bezárnak a mozik, előadó- és koncerttermek, bárok, diszkók, tilosak a szabadtéri koncertek, rendezvények és a családi rendezvények is, a vendéglők, kávézók pedig csak a teraszon fogadhatják vendégeiket).

Feleannyian gyógyultak, mint betegedtek meg

A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében szeptember 15-én Szatmár megyében 14 676 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 107 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 23-nak lett ismét pozitív az eredménye — mindezek tükrében a megye fertőzöttségi szintje 2,79 ezrelékre emelkedett.

Ha nem is csökken a vesztegzár alatti községek indexe, de — egy kivételével — stagnál, aminek annyiban van jelentősége, hogy még mindig eléggé jelentősen befolyásolja a megye fertőzöttségi szintjét: Tartolc indexe 14,52 ezrelékre emelkedett, Kisgérce (10,88), Turc (8,22), Bikszád (8,14), Batarcs (5,79) és Kányaháza (5,98) mutatója nem mozdult, Komorzáné viszont az előző napi 5,34-ről 4,93 ezrelékre csökkent. De a többi településen is folyamatos a szintek hullámzása — sajnos majd' mindenhol nőnek: Avasfelsőfalué 6,38-ra, Vámfalué 4,59-re, Szamosdobé 4,92-re, míg Apáé alig négy nap leforgása alatt 3,29-re emelkedett, Sárközújlaké közelít az egy ezrelékhez, s a névsorba bekerült Királydaróc is, 0,45 ezrelékkel.

Mindezek mellett ismét jelentősen emelkedett a gyógyultak száma is, elérve a 13 187-et, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 58 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is nőtt, 408-ra — egy 57 éves női páciens a nagykárolyi, egy 78 éves férfi páciens pedig az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Hajszálnyival csökkent az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 62 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 35, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 82, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 68 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra összesen 22 fertőzött szorul, 10-et Szatmárnémetiben, 12-t Nagykárolyban látnak el.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 154 328-at, vagyis az elmúlt 24 órában 654 mintát elemeztek, és ezek kereken 20%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban az előző naphoz viszonyítva másfél százzal többen, 650-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig ismét bő félszázzal többen, 832-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában mindössze 112-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 94 688 személyt immunizáltak a megyében.

A határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1913 utazó lépett az ország területére, s közülük 194 személynek kellett karanténba vonulnia.

 

 

 

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie