×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Amerikai bankcsőd: megismétlődik a 2008-as pénzügyi válság?

2023.03.14 - 09:18
Megosztás:
Amerikai bankcsőd: megismétlődik a 2008-as pénzügyi válság?
Betetések várják hogy bejussanak a csődöt jelentett bankjukba. A Biden éra erőszakos kamatemelése, vagy a Trump éra alulszabályozása okozta a bajt? (Fotó: ndtv.com)
Tönkrement az USA tizenhatodik legnagyobb bankja. A pórul járt betéteseket segíti az állam, az ügyben már Biden elnök is megszólalt. Az EU biztosok szerint „nincs közvetlen veszély” hogy a válság Európába is begyűrűzik.

Igyekeznek biztosítani a befektetőket az európai pénzügyi vezetők arról, hogy az amerikai Silicon Valley Bank összeomlása az európai bankok számára csekély kockázatot jelent, írja az ügy kapcsán az Euronews.

Ez a második legnagyobb bankcsőd az Egyesült Államok történetében a Washington Mutual 2008-as összeomlása után, amelynek az emlékei még mindig frissek, azonban most erősebbek az európai intézmények az EU gazdasági biztosa szerint.

Nincs veszély?

Minden európai bank, nem csak a legnagyobbak, alkalmazzák a bázeli szabványokat, így nincs közvetlen veszély a begyűrűzésre. A közvetett hatások lehetőségét figyelnünk kell, de ezek kockázata jelenleg nem jelentős, állítja Paolo Gentiloni, az EU egyik gazdasági biztosa.

Hogy a láncreakciótól való félelmet tompítsa, a Fehér Ház beavatkozott: Joe Biden amerikai elnök azt mondta, szigorítják a szabályozást és védik az adófizetőket. „Arra fogom kérni a kongresszust és a banki szabályozó hatóságokat, hogy erősítsék meg a bankokra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy csökkentsék az ilyen típusú bankcsőd megismétlődésének lehetőségét, és megvédjék az amerikai munkahelyeket és kisvállalkozásokat.” – fogalmazott.

A biztosítékok ellenére a piacok továbbra is nyugtalanok az Atlanti-óceán mindkét oldalán, különösen azután, hogy vasárnap a szintén amerikai Signature Bankot is bezárásra ítélte a felügyelet. Az európai tőzsdék hétfőn jelentős eséssel zártak.

Hírszerkesztő