×
2022. 11 28.
Hétfő
Stefánia
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.73 RON
100HUF = 1.20 RON
Vidék

Áll a bál Lázáriban, Lengyel a jelölt

2016.03.13 - 17:03
Megosztás:
Áll a bál Lázáriban, Lengyel a jelölt

Úgy tűnik, hogy mégsem annyira elégedetlenek a lázáriak Lengyel Istvánnal, a község elöljárójával, a szombati polgármesterjelölt-választáson elsöprő többséggel jelezték, hogy megint őt akarják RMDSZ színeiben indítani a helyhatósági választásokon.

Kétszáznegyvenkilenc személy regisztrált szombat délután Lázáriban, a kultúrházban megtartott RMDSZ-es polgármesterjelölt-választáson, a 244 érvényesen leadott szavazatból 161 szólt Lengyel István mellett és csak 83-an szavaztak úgy, hogy Roszpapa Csaba legyen a Szövetség polgármesterjelöltje a községben a június ötödikei polgármester-választáson. A választásnak egyaránt vannak előzményei és utóhangjai is. Az előzmény az, hogy Lengyel már 2008-ban is arról beszélt, hogy nem jelölteti magát, 2012-ben ezt le is írta, pár nappal a választás előtt mégis leadta a jelölését. A gyűlésen Lengyel erről úgy beszélt, nem az alapján ítéljék meg, hogy mit mondott korábban, vagy hogy mit írt le és miben egyezett meg párttársaival, hanem hogy mennyire elégedettek a lázáriak a munkájával.

Szerinte most is sokan jelezték számára: induljon megint polgármesternek. Az utóhang pedig az, hogy miután Harkel János, az RMDSZ lázári szervezetének elnöke felolvasta a szavazás eredményét, a közönségből máris Lengyel lemondását követelték, illetve alattomos húzásnak minősítették azt, hogy a korábbi években tett bejelentéseit meghazudtolva, az utolsó pillanatban, szinte titokban tette le a jelölési dossziéját.

A jelöltválasztás közvetlen következménye, hogy Roszpapa Csaba bejelentette tagságát megtartja ugyan, de azonnali hatállyal lemond minden RMDSZ-beli tisztségéről, alpolgármester sem lesz júniustól a községben. Lengyel ehhez képest a Lázáriban tizenhat éve csigatempóban zajló építkezés folytatásáról beszélt, hozzátéve még, hogy feladatának tekinti valakinek a „kiképzését” annak érdekében, hogy 2020-tól RMDSZ polgármesterjelölt lehessen, mert ő akkortól már — megint — nem fogja vállalni az elöljárói szerepet.

Az indulatokat a választáson megjelent Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke próbálta csitítani, véleménye szerint a legfontosabb, hogy egységes maradjon a lázári magyar közösség, Lengyelt pedig mozgósító munkára is ösztönözte, merthogy fontos lesz a helyhatósági választásokon urnák elé vinnie azokat is, akik nem az ő jelölésére szavaztak.

Princz Csaba

Cookie