×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Alig 1998 tesztet végeztek Szatmárban

2020.05.04 - 19:41
Megosztás:
Alig 1998 tesztet végeztek Szatmárban
Eddig 1998 koronavírustesztet végeztek el Szatmár megyében, de május végéig ez a szám valószínűleg elérheti az 5000-et. Remélhetően ennél hamarabb oszthatják szét az elkobzott sebészeti maszkokat.

Különösebb rendbontások és incidensek nélkül telt Szatmár megyében a május 1-jei hosszú hétvége — derült ki a Radu Bud kormánymegbízott által összehívott tegnapi munkamegbeszélésen, amelyen a belügyi szervezetek és a közegészségügyi igazgatóság vezetői számoltak be az elmúlt időszakról.

A közegészségügyi igazgatóság jelentése értelmében megyénkben eddig 1998 tesztet végeztek el 1935 személyen — ami a megye lakosságának alig 0,6%-át jelenti, mintegy igazodva az országos tendenciához, hiszen országszerte is csak 195 508 tesztet végeztek, a lakosság alig valamivel több mint 1%-át érintve —, de mint elhangzott, Szatmárban május végéig az elvégzett tesztek száma valószínűleg elérheti az 5000-et.

Május 4-én Szatmár megyében a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma továbbra is 52 volt, a gyógyultaké 31 (akárcsak egy nappal korábban), és szerencsére újabb életet sem követelt a járvány. Intézményes karanténban 223, házi elkülönítésben pedig 187 személy tartózkodott, s mint az elmúlt időszakban, most is valamennyien betartották a szabályokat. A 2-es számú katonai rendeletben felsorolt okmányok, nyilatkozatok hiánya, illetve az ellenőrző szervek meglátása szerint ezek nem megfelelő kitöltése miatt 94 szatmárit bírságoltak meg összesen 166 785 lej értékben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon keresztül újabb védőfelszerelések érkeztek a megyébe, a 2650 darab fátyolfólia köpenyt, az 1000 darab FFP3-as maszkot és a 7100 darab arcpajzsot az első vonalban dolgozó egészségügyi személyzetnek és a családorvosoknak kezdték máris kiosztani. Ugyanakkor kiderült az is, hogy az április 24-én a petei határátkelőnél elkobzott 300 000 darab, háromrétegű sebészeti maszk szétosztása a lakosság között még mindig nem kezdődhetett el, mert még nem született meg az erre vonatkozó központi hatósági döntés — miközben az elkobzott védőfelszerelések palettája újabb tétellel, pontosabban 1350 darab fátyolfólia köpennyel bővült, amelyeket szintén a petei határátkelőnél tartottak vissza a külföldre való szállítástól.

Szabó Kinga Mária

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie