×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Alakuló ülés Mikolában és Bélteken

2012.07.04 - 09:02
Megosztás:
Alakuló ülés Mikolában és Bélteken

Július 3-án másodjára hívta össze a kormánybiztos a helyi tanács alakuló ülését Mikolában és Krasznabélteken. Mindkét községben sikerült megválasztani az alpolgármestert is, Dumitru Madaras, illetve Brendli József személyében.

 

 

Mikola községben ismét Dobos Istvánt (RMDSZ) választották meg polgármesternek. A helyi tanácsban hét tanácsossal a következő négy évben is az RMDSZ lesz a legnagyobb frakció. Az USL három, a PD-L kettő, az ukrán párt egy tanácsost juttatott be a döntéshozó testületbe. Miután a tanácsosok és Dobos István polgármester letették a hivatali esküt, elkezdődött az alpolgármester megválasztása. A PD-L az eddigi alpolgármestert, Dumitru Madarast, az USL Petru Senatoviciot jelölte. Az RMDSZ–nek nem volt önálló jelöltje, úgy gondolták, hogy az alpolgármesteri szék valamelyik román párt jelöltjét illeti. A titkos szavazáson hét–öt arányba Madarast választották alpolgármesternek (egy személy ugyanis nem vett részt az ülésen). Dobos István az ülés végén elmondta, ettől kezdve a polgármester, az alpolgármester és a helyi tanács együtt kell dolgozzon a község lakóiért, függetlenül attól, hogy milyen politikai tömörülést képvisel.

 

Béltek községben

 

Az elmúlt hét péntekre meghirdetett alakuló ülésen az öt tagú RMDSZ–frakció amiatt nem jelent meg, mert az USL, a NDF és a PP-DD közös frakciót hozott létre, kialakítva így egy többséget, amelyik úgy döntött, hogy NDF-es alpolgármestert választ. Tegnap a gyűlés előtt még bizonytalan volt, hogy megjelennek-e vagy sem, de az RMDSZ megyei vezetőivel történt megbeszélése után úgy döntöttek, hogy részt vesznek az alakuló ülésen. Az USL-s Bartók G. Ioan polgármester a választási kampány idején tárgyalt az RMDSZ-szel, hogy ha nem indít polgármesterjelöltet, felajánlja az alpolgármesteri széket, de erre az RMDSZ nem volt hajlandó. Az RMDSZ az eddigi Czibere Zoltánt, az USL Brendli Józsefet jelölte alpolgármesternek, a tanácsosok nyolc–öt arányban Brendlit választották meg. Bartók G. Ioan polgármester felsorolta azokat a megvalósításokat, amelyeket 1992–2004 közötti polgármestersége idején megvalósított, majd a most elkezdett mandátumának terveiről beszélt. Cristian Sasu alprefektus kihangsúlyozta, hogy a polgármester és a tanács beiktatása csak a kezdet, egy lehetőség arra, hogy beváltsák ígéreteiket és négy év múlva felemelt fővel állhassanak meg a választók előtt.

 

Cookie