×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást

2021.11.25 - 18:12
Megosztás:
Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást
Aláírták csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői a közös kormányzásról szóló politikai megállapodást.

A dokumentum rögzíti az elsőként Nicolae Ciucă vezette Országos Koalíció Romániáért működési elveit, és szabályozza a koalíciós partnerek közötti parlamenti együttműködést is.

A nagykoalíció létrehozását az aláírók azzal indokolják, hogy csak egy széles parlamenti támogatottsággal rendelkező, stabil kormánytöbbséggel lehet meghozni a koronavírus-járvány előidézte gazdasági és társadalmi, illetve az energetikai válság megoldásához szükséges intézkedéseket.

A megállapodás értelmében Nicolae-Ionel Ciucă liberális miniszterelnök mandátuma 2023. május 25-éig tart, amikor felváltja őt a szociáldemokraták kormányfője, aki a 2024-es választásokig vezetheti a kabinetet. A kormányfőcserekor a PSD miniszterelnök-helyettesének helyét átveszi a PNL kormányfőhelyettese, a szállításügyi minisztérium átkerül a szociáldemokratáktól a liberálisokhoz, a PSD pedig átveszi az európai projektekért felelős tárcát. Emellett a pénzügyminisztérium irányítását átveszik a liberálisok, az igazságügyi minisztérium élére pedig a szociáldemokraták jelöltje kerül. 2023. május 25-étől a kormányfőtitkárság koordinálását átveszi a PNL, a miniszterelnöki kancellária vezetése pedig a PSD-re hárul.

A dokumentum szerint koalíciós üléseket heti rendszerességgel tartanak, vagy valahányszor ez indokolt. Ezeken az üléseken hozzák meg a kormányprogram gyakorlatba ültetéséhez szükséges döntéseket. Az üléseken részt vesz a miniszterelnök és a kabinet tagjai.

A megállapodás szerint a koalíciós döntéseket konszenzussal hozzák meg, és "ezek kötelező érvényűek mindenkire, aki a koalíció támogatásával jutott köztisztséghez". Ezeket a személyeket csak az őket támogató párt konzultálása után lehet meneszteni tisztségükből. A koalíciós döntések nyilvánosak, a koalíció döntéshozó testületeiben zajló viták pedig bizalmasak a döntések meghozataláig" - szögezik le a felek.

A koalíció vezetői heti rendszerességgel tanácskoznak majd az aláíró pártok parlamenti frakcióvezetőivel is. A parlamenti nézeteltéréseket, valamint a kormányprogram végrehajtásával vagy bizonyos törvénytervezetek támogatásával kapcsolatos esetleges véleménykülönbségeket a koalíciós üléseken vitatják meg - olvasható a megállapodásban.

A dokumentumot Marcel Ciolacu PSD-, Florin Cîţu PNL- és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője, Varujan Pambuccian írta alá. AGERPRES

Sürgetik az energiaárplafon és -kompenzáció kiterjesztéséről szóló rendeletet
Az energiaárplafon és -kompenzáció kiterjesztéséről szóló rendelet elfogadását sürgette pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az alakulat szerint a közvitára bocsátott tervezet kiegészítésre szorul, hogy a rendelet végső formájában "koherens és hatékony legyen".
Meghackelték az ukrán kormány több oldalát
Ismeretlenek péntekre virradóra meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát - jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál.
Iohannis: a romániai politikai osztály érettségről tett tanúbizonyságot, amikor megalakult a széles koalíció
A kormánynak eleget kell tennie a polgárok elvárásainak, akik konkrét megoldásokat várnak a koronavírus-járvány és az energiaválság hatásainak enyhítésére, az országos helyreállítási terv maradéktalan gyakorlatba ültetésére, jólétük és biztonságuk szavatolására - jelentette ki az államfő szerdán.
Cookie