×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

„Akit foglalkoztat a nemzet sorsa, éljen szavazati jogával!”

2021.10.13 - 19:40
Megosztás:
„Akit foglalkoztat a nemzet sorsa, éljen szavazati jogával!”
Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőként és a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztosként tevékenykedik. A határon túli honosításról, regisztrációról és a jövő évi magyarországi választásokról beszélgettünk.

— Több mint 10 éve élhetnek az egyszerűsített honosítás lehetőségével a határon túli magyar állampolgárok. Úgy tűnik, mostanra sem csökkent az érdeklődés a visszahonosítás iránt. Hogyan tekint erre a gyarapodásra, és mivel biztatná azokat a magyar embereket, akik még nem tették meg ezt a lépést?


— Igen, valóban 10 éve kezdődött el az egyszerűsített honosítási eljárás, tehát a magyarok úgy szerezhetnek magyar állampolgárságot, hogy nem kényszerülnek szülőföldjük elhagyására. A 2010-ben megválasztott, Orbán Viktor által vezetett kormány egyik első intézkedése volt, hogy lehetővé tette a kettős állampolgárságot a határon túli magyarok számára. Ez különösen fontos volt, hiszen egy olyan Gyurcsány-korszak után történt ez, amelynek egyik legfőbb bűne volt a 2004. december 5-i népszavazás, akkor, amikor a baloldal szembefordította a magyart a magyarral, és a határon túli magyarok ellen kampányolt. Ez a honosítás nagyon népszerű volt Erdélyben, nagyon sokan, több 100 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, a világban több mint 1 millióan lettek magyar állampolgárok. Ez az állampolgárság tovább erősítette az erdélyi magyarok és Magyarország közötti kapcsokat. Továbbra is van lehetőség erre, a főkonzulátusok továbbra is dolgoznak, annak ellenére is, hogy a vírus megnehezíti a munkát, általuk lehetőség van kihelyezett konzuli nap formájában beadni az állampolgársági kérelmet akár Szatmár megyében, Szatmárnémetiben is, hisz a Kolozsvári Főkonzulátus rendszeresen tart kihelyezett konzuli napokat a közreműködő szervezetekkel szoros együttműködésben.

— A visszahonosított állampolgárok is élhetnek a választói jogukkal. Ha valaki szavazni szeretne, akkor frissítenie kell az adatait, regisztrálnia kell. Ennek mik a lépései? Mi az, amire oda kell figyelni?

— Igen, a határon túli magyarok, akik nem rendelkeznek Magyarországon állandó lakhellyel, levélben szavazhatnak, de csak akkor, ha regisztrálnak. Amennyiben egyszer már regisztrált valaki, nem kell még egyszer megtennie, tehát amennyiben valaki már szavazott, regisztrálva van. Azonban fontos kiemelni, hogy amennyiben valakinek változtak az adatai, leginkább a lakhelye, a regisztrációt módosítania kell, hogy az iratcsomót a jelenlegi lakhelyére kapja, és biztosan tudjon szavazni. Amennyiben bárki segítségre szorul, kérheti a főkonzulátus vagy akár az Eurotrans segítségét is.

— Az előző országgyűlési választások tapasztalatai alapján sokan nem élnek a szavazati jogukkal. Mi a jövőre esedékes választások tétje? Miért érdemes élniük a polgároknak a jogaikkal?


— Valóban sokan fontosnak érezték, hogy részt vegyenek a választáson, viszont sokan vannak, akik nem tartották fontosnak. Én azt mondom, hogy akit foglalkoztat a nemzet sorsa, éljen szavazati jogával. Láthattuk, hogy 2010 óta új dimenzióba kerültek a magyar-magyar kapcsolatok, soha nem látott mértékű támogatások érkeztek Erdélybe, és végre kialakult egy Kárpát-medencei magyar egység. Amennyiben az emberek nem élnek a választási jogukkal, akkor veszélybe kerülhet mindaz, amit együtt, közösen felépítettünk. Hisz az Orbán Viktor vezette FIDESZ–KDNP-vel szemben egy olyan baloldal áll, amely évekkel ezelőtt tönkretette a magyar gazdaságot, és a határon túli magyarok ellen hergelt. Tehát azt kockáztatjuk, hogy ha nem veszünk részt a választáson, visszatér a múlt, és lerombolják mindazt, amit magyarországi magyarok és erdélyi magyarok közösen felépítettünk. Emlékeztetni szeretném az embereket arra, hogy állampolgári felelősség az, hogy éljünk a szavazati jogunkkal, hisz lehetőségük van beleszólni úgy az itthoni, mint a kettős állampolgároknak a magyarországi választásokba, ami azért fontos, mivel a magyarországi történések is hatással vannak az erdélyi magyarok mindennapi életére.

Szilágyi Kinga

 

 

Képviselői munka parlamenti vakációban
Nagy Szabolcs parlamenti képviselőt kérdeztük, hogyan tölti a parlamenti vakációt, milyen módon tartja a kapcsolatot a választópolgárokkal, hogyan készülnek a következő helyhatósági választásokra, valamint a jövő évben esedékes népszámlálásra.
Még mindig lehet erősíteni a kapcsolatokat
Többek között a Szatmár megyei határátkelők, a már évek óta (hiába) várt Partiumi Gazdaságfejlesztési Program beindítása, a Pannónia Szálló felújítása s természetesen a nemzetpolitika és a honosítás fontossága is terítékre került a nagykárolyi találkozón.
Strasbourgban is dolgozik  majd Nagy Szabolcs
Első mandátumos, „zöldfülű” képviselőként újabb fontos testület tagjává választották Nagy Szabolcsot, aki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése román delegációjának is tagja lett, Csoma Botond helyetteseként.
Cookie