×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Belföld

Aggódnak a vizsgák miatt az érettségizők

2020.05.25 - 07:09
Megosztás:
Aggódnak a vizsgák miatt az érettségizők
Érettségizők ezrei aggódnak az idei záróvizsgák miatt: tartanak a folyamatosan változó játékszabályoktól, félnek az esetleges megfertőződéstől, vagy ha hőemelkedés miatt nem vizsgázhatnak.

Közel 187 ezer romániai végzős, köztük több mint kétezer Szatmár megyei tizenkettedikes készül március 11. óta a jövő havi érettségire, olyan körülmények között, amilyenekre eddig még nem volt példa. Az érettségi vizsgák nagyon szigorú körülmények mellett zajlanak majd, maszkkal az arcukon dolgozhatnak a június végi nyári melegben az írásbeliken a maturandusok három órán át — szóbelizniük azonban idén nem kell.

A folyamatos bizonytalanság és a szabályok egyik napról a másikra való megváltoztatása mellett komoly aggodalmat kelt azonban a végzősök és a szüleik körében az a kitétel is, mely szerint csak azok léphetnek be a vizsga helyszínére, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 Celsius-fokot, hiszen ha mégis, akkor nem foglalhatják el a helyeiket a tantermekben, és nem írhatják meg az érettségi dolgozatot. Ez a kitétel ugyanúgy vonatkozik a nyolcadikosokra is, akiknek június második felében szintén írásbelizniük kell: a kisebbségi oktatásban részt vevő fiataloknak ráadásul három vizsgán, román, matematika és anyanyelv írásbelin is bizonyítaniuk kell az előző években elsajátított tudást.

A tanulók félnek attól, hogy esetleg nem fogadják őket a vizsgákon, de tartanak attól is, hogy nehogy pont a vizsgateremben fertőződjenek meg a koronavírussal. „Normális dolog-e az, hogy az a tanuló, akinek például 37,4 Celsius-fokos a testhője, elveszíti a jogot az országos záróvizsgán való részvételre?” — tette fel a kérdést hétvégén az egyik hírtelevízió megkeresésére Renate Weber ombudsman. A nép ügyvédje aggodalmát fejezte ki a testhőmérés és annak limitje miatt, amely egyébként az Egészségügyi Világszervezet ajánlása. Azt is elmondta, hogy az embereknek különféle okokból megemelkedhet a testhőjük, nem kell ahhoz koronavírus-fertőzöttnek lenni. „Normális lépés az, hogy kizárásra kerülnek azok a tanulók, akiknek a testhője a vizsga reggelén meghaladja a 37,3 Celsius-fokot?” — tette fel a kérdést az ombudsman, hozzátéve, hogy a következmények miatt jobban át kellene gondolni ezt a lépést, megoldást kellene találni, nem kizárással fenyegetni az egyébként is komoly vizsgadrukkban lévő tanulókat.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint külön tanterembe kellene irányítani azokat a fiatalokat, akiknek emelkedett a testhőmérsékletük, így nem kerülnének kapcsolatba a többi diákkal, de nem veszítenék el az érettségin való részvételi jogot.

A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint már nem kell maximum 10 főre korlátozni az osztálylétszámot a záróvizsgákon, elég, ha úgy helyezik el a padokat, hogy azok kétméteres távolságra legyenek egymástól, a diákok pedig a tanintézményekben tartózkodásuk teljes ideje alatt maszkot viselnek.

Az új rendelet szerint az osztályokban, a padok között legalább kétméteres távolság kell legyen, de csak akkor foglalhatják el a helyeiket a tanulók a termekben, ha a belépéskor, a járványtani szűrés során 37,3 Celsius-foknál nem magasabb a testhőmérsékletük.

Bumbuluţ Krisztina

Megvannak a nyolcadikosok eredményei
Június 14-én a román nyelv és irodalom vizsga megírásával kezdődött a nyolcadikosok tudásszintjének felmérése. A román nyelv és irodalom vizsgát a június 16-i matematikavizsga követte, majd június 17-én a kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvből vizsgáztak. Az eredményeket június 23-án, csütörtökön tették közzé, az óvások benyújtásának időszaka pedig ma déli 12 óráig tart.
Fellélegezhetnek a diákok
Június 23-a volt hivatalosan az idei, 2022-es érettségi nyári szakaszának utolsó vizsgaadó napja a nem román anyanyelvű tanulók számára.
Kezdődik a nyolcadikosok felmérése
A nyolcadikosok egyharmada érzi felkészültnek magát a képességfelmérő vizsgára — Szatmár megyében idén 2630 diák iratkozott be erre a megmérettetésre, ők 20 vizsgaponton adnak számot tudásukról.
Cookie