×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Aggódnak a vizsgák miatt az érettségizők

2020.05.25 - 07:09
Megosztás:
Aggódnak a vizsgák miatt az érettségizők
Érettségizők ezrei aggódnak az idei záróvizsgák miatt: tartanak a folyamatosan változó játékszabályoktól, félnek az esetleges megfertőződéstől, vagy ha hőemelkedés miatt nem vizsgázhatnak.

Közel 187 ezer romániai végzős, köztük több mint kétezer Szatmár megyei tizenkettedikes készül március 11. óta a jövő havi érettségire, olyan körülmények között, amilyenekre eddig még nem volt példa. Az érettségi vizsgák nagyon szigorú körülmények mellett zajlanak majd, maszkkal az arcukon dolgozhatnak a június végi nyári melegben az írásbeliken a maturandusok három órán át — szóbelizniük azonban idén nem kell.

A folyamatos bizonytalanság és a szabályok egyik napról a másikra való megváltoztatása mellett komoly aggodalmat kelt azonban a végzősök és a szüleik körében az a kitétel is, mely szerint csak azok léphetnek be a vizsga helyszínére, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 Celsius-fokot, hiszen ha mégis, akkor nem foglalhatják el a helyeiket a tantermekben, és nem írhatják meg az érettségi dolgozatot. Ez a kitétel ugyanúgy vonatkozik a nyolcadikosokra is, akiknek június második felében szintén írásbelizniük kell: a kisebbségi oktatásban részt vevő fiataloknak ráadásul három vizsgán, román, matematika és anyanyelv írásbelin is bizonyítaniuk kell az előző években elsajátított tudást.

A tanulók félnek attól, hogy esetleg nem fogadják őket a vizsgákon, de tartanak attól is, hogy nehogy pont a vizsgateremben fertőződjenek meg a koronavírussal. „Normális dolog-e az, hogy az a tanuló, akinek például 37,4 Celsius-fokos a testhője, elveszíti a jogot az országos záróvizsgán való részvételre?” — tette fel a kérdést hétvégén az egyik hírtelevízió megkeresésére Renate Weber ombudsman. A nép ügyvédje aggodalmát fejezte ki a testhőmérés és annak limitje miatt, amely egyébként az Egészségügyi Világszervezet ajánlása. Azt is elmondta, hogy az embereknek különféle okokból megemelkedhet a testhőjük, nem kell ahhoz koronavírus-fertőzöttnek lenni. „Normális lépés az, hogy kizárásra kerülnek azok a tanulók, akiknek a testhője a vizsga reggelén meghaladja a 37,3 Celsius-fokot?” — tette fel a kérdést az ombudsman, hozzátéve, hogy a következmények miatt jobban át kellene gondolni ezt a lépést, megoldást kellene találni, nem kizárással fenyegetni az egyébként is komoly vizsgadrukkban lévő tanulókat.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint külön tanterembe kellene irányítani azokat a fiatalokat, akiknek emelkedett a testhőmérsékletük, így nem kerülnének kapcsolatba a többi diákkal, de nem veszítenék el az érettségin való részvételi jogot.

A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint már nem kell maximum 10 főre korlátozni az osztálylétszámot a záróvizsgákon, elég, ha úgy helyezik el a padokat, hogy azok kétméteres távolságra legyenek egymástól, a diákok pedig a tanintézményekben tartózkodásuk teljes ideje alatt maszkot viselnek.

Az új rendelet szerint az osztályokban, a padok között legalább kétméteres távolság kell legyen, de csak akkor foglalhatják el a helyeiket a tanulók a termekben, ha a belépéskor, a járványtani szűrés során 37,3 Celsius-foknál nem magasabb a testhőmérsékletük.

Bumbuluţ Krisztina

Még mindig napirenden a koronavírus!
Világszerte 632 428 873 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 600 114 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adataiból.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Egy tízes tanári jegy lett Szatmár megyében
Közzétette kedden a meghatározatlan időre szóló tanári állásokra pályázó pedagógusok elsődleges vizsgajegyeit az oktatási minisztérium, és mint kiderült, az óvások benyújtása és elbírálása előtt Szatmár megyében mindössze egy tanárnak sikerült színtiszta tízes jegyet szereznie. A fővárosban, ahol a legjobbak az arányok, 17 tízes jegy született.