×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Ady-megemlékezés és zarándoklat

2012.11.14 - 18:01
Megosztás:
Ady-megemlékezés és zarándoklat

Pénteken Szatmárnémetiben és Nagykárolyban rendezik meg Az én Adym elnevezésű irodalmi tanácskozást, szombaton pedig az Érmindszenti zarándoklatot, amely ökumenikus istentisztelettel kezdődik és koszorúzási ünnepséggel ér véget Ady Endre szülőházának udvarán.

Ady Endre születésének 135. évfordulója alkalmából, november 16-án Ady-megemlékezésre kerül sor, majd 17-én a XXIII. Érmindszenti zarándoklatra. A megemlékezés pénteken, 10 órától irodalmi tanácskozással kezdődik: délelőtt Szatmárnémetiben, délután fél öttől pedig Nagykárolyban hangzanak el a költővel kapcsolatos előadások. Az első napot 19 órától, a nagykárolyi Károlyi-kastély lovagtermében Zorkóczy Zenóbia előadóművész Ady-pódiumműsora zárja. Szombaton 10 órától Ady Endre szülőfalujában folytatódik a rendezvénysorozat. A helyi református templomban tartandó ökumenikus istentiszteletet követően 11 órától a szülőház udvarán koszorúzással egybekötött főhajtással tisztelegnek a költő emléke előtt a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett meghívottak és érdeklődők.

Irodalmi tanácskozás

A Szatmár Megyei Múzeum II. emeleti dísztermében pénteken tíz órától Az én Adym címmel szerveznek irodalmi tanácskozást. Köszöntőt mond: Muzsnay Árpád, az EMKE vezetőségi tagja és Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese, szaval: Galiger Barbara. Tervezett előadások: Láng Gusztáv (Táplánszentkereszt) — Az Ady-vers újdonságai, Pop Felician (Szatmárnémeti) — Ady Endre az öntudat szabadságának megtestesítője, Jánosi Zoltán (Nyíregyháza) — A hiánytalan vakmerőség háza, Péter I. Zoltán (Nagyvárad) — Kortesúton Szatmárnémetiben, Hegyi Katalin (Budapest) — A publicista Ady és a szülőföld, Pomogáts Béla (Budapest) — Ember az embertelenségben. 16 órától, Nagykárolyban: Hágó Nándor Attila bemutatja a Károlyiak felújított kastélyát. 16.30 órától, a kastély előadótermében köszöntőt mond: Kovács Jenő polgármester és Sróth Ödön, a Kaffka Margit Művelődési Társaság elnöke, szaval: Molnár Bettina. Tervezett előadások: Duray Miklós (Pozsony) — A nemzetnek elkötelezett magyar jakobinus, Takács Péter (Nyíregyháza) — Ady áldott és átkozott Érmindszentje, Egyed Emese (Kolozsvár) — Ady Párizsa, Párizs anno …, Benkő Andrea (Budapest) — Egy lakás története a muzeológus szemével, Németi János (Nagykároly) — Az érmindszenti Ady Endre Emlékmúzeum megalakulása.

Érmindszenti zarándoklat

Szombaton 10 órától ökumenikus istentisztelet lesz az érmindszenti református templomban. Köszöntőt mond Balla Árpád lelkipásztor, igét hirdet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye spirituális helynöke. 11 órakor, a költő szülőházának udvarán sorra kerülő megemlékezésen köszöntőt mond Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója és Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ideiglenes elnöke. Ünnepi beszédet mond: Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Kelemen Hunor költő, az RMDSZ szövetségi elnöke és Duray Miklós közíró, politikus. Üdvözlő beszédet mond Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja. Szavalnak és énekelnek: Szilágyi Levente (Adyfalva), Budai Szabina és Tankóczi Szintia (Pettyén), valamint Buchmüller Henrietta, Kovács Gabriella és Lázár Ádám (Tasnád). A megemlékezés koszorúzással ér véget.

Elek György

Cookie