×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Nagykároly

Határtalanul: A Waldorf-pedagógiát ismertetik pénteken Nagykárolyban

2023.11.21 - 17:11
Megosztás:
Határtalanul: A Waldorf-pedagógiát ismertetik pénteken Nagykárolyban
A Waldorf-pedagógiát a szív, a kéz és a fej iskolájának is nevezik, mivel a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődését harmonikus egységben kezeli — a Waldorf-óvodák megismertetése, illetve egy csoport esetleges elindítása is a célja annak a rendezvénynek, amelyre pénteken, november 24-én Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban kerül sor.

A főszervező Hermann Bernadette hírportálunknak elmondta: fontosnak találja, hogy minél több ember, főleg szülők megismerhessék a Waldorf-pedagógiát, hiszen neki, mint egy ovis kislány anyukájának már volt szerencséje hozzá, és pozitív tapasztalatokkal gazdagodott általa. "Mikor külföldön éltem volt szerencsém megismerni a Waldorf-pedagógiát, a Waldorf-óvodát, és láttam ennek a jótékony hatásait. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne, ha itthon is lenne egy ilyen ovi, majd iskola, hiszen sem a környékünkön, sőt, még a megyében sincs ilyen intézmény" — magyarázta.

De mi is az a Waldorf-pedagógia?

"A Waldorf-pedagógia tartalmát és módszereit a gyermekek életkori sajátosságaiból és azok változásaiból meríti és teszi gyakorlattá. A Waldorf-iskola gyermek-, és személyiségközpontú, képességfejlesztő iskola, melyben a művészeti és gyakorlati készségek fejlesztése azonos súlyú a közismereti képzéssel.
A Waldorf-iskolát a szív, a kéz és a fej iskolájának is nevezik, mivel a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődését harmonikus egységben kezeli:

  • a szív iskolája, mert a művészeteknek, mint az érzelmek megformált kifejezésének nagy szerepet tulajdonít;
  • a kéz iskolája, mert a mozgás, a végtagok fejlesztésén keresztül neveli és erősíti a gyerek akaratát;
  • valamint a fej iskolája is, amennyiben a hagyományos értelemben vett tanagyag elsajátításán túl a pontos megfigyelés, a gondolkodás és az önálló következtetés képességének fejlesztését is célként tűzi ki.

A Waldorf-pedagógia a nevelést művészetnek tekinti, a tanulási folyamatot pedig a szabadság eszközének, amellyel elvezethetjük a gyermeket önmagához, hogy felnőttként képessé váljon saját útjának felismerésére és követésére" - ismertetik röviden a Waldorf-pedagógiát az esemény leírásában.
Azok, akik bővebben is szeretnének hallani a Waldorfról, az eseményen Márföldi Erikától, a budapesti Waldorf Ház Pedagógiai Szolgáltató Intézet pedagógiai előadójától hallhatnak, aki Waldorf-óvónő és óvodai tanácsadó is. Ő fogja bemutatni az ovisok tevékenységeit, azt, hogy hogyan épül fel egy óvodai nap az érkezéstől az elköszönésig, bemutatja a Waldorf-óvónő szmélyét, beszél majd arról, hogy miért hasznos a gyermeknek testi-lelki-szellemi fejlődése szempontjából, ha Waldorf-óvodába jár, és arról is, hogy hogyan jöhetnek létre a Waldorf-tanintézmények.

Más városokban már elérhető a Waldorf-pedagógia

Nem feltétlen kell külföldre mennünk ahhoz, hogy betekintést nyerhessünk a Waldorf-pedagógiába, hiszen országunkban is jónéhány városban elérhető már, sőt, vannak olyan vidéki települések, ahol kezdeményezték már ennek a pedagógiának a bevezetését. Közös egyetértés volt a főszervezővel az, hogy mindenkinek jó, ha van választási lehetősége, főleg, ha a gyermekéről van szó. Környékünkön sajnos még nincs erre lehetőség — esély azonban van rá, hiszen egy Waldorf-csoport elindításához húsz család szükséges. Furcsa lehet, ám ha jobban belegondolunk, nagyon is racionális ez a „családban mérés”, ugyanis a Waldorf családközpontú. S hogy hol is működhetnek ezek a csoportok? Amíg nincs lehetőség különálló épületre, addig nyugodtan beköltözhetnek ezek a csoportok az állami óvodák, iskolák épületeibe, akár ott is kaphatnak egy-egy termet. „Amit kiemelnék még, az az, hogy a Waldorf-óvoda nem nehezíti meg anyagiak szempontjából a szülők életét,  tulajdonképp semmivel nem kerülne többe, mint az állami óvoda, iskola, ugyanis amennyiben a csoport/tanintézmény nem magánintézményként működne, hanem betagozódna az állami tanügyi rendszerbe, akkor nincsenek komolyabb összegű, havi szintá kiadások.” – teszi hozzá Hermann Bernadette.

Mindazok, akik érdekeltek a témában, bővebben tehát pénteken, november 24-én hallhatnak a Waldorf-pedagógiáról Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban, 18:00 órától. Jegyeket a helyszínen lehet váltani, viszont fontos tudni, hogy a helyek száma korlátozott. Aki szeretne biztosra menni, IDE kattintva előregisztrálhat.

Szilágyi Kinga

Határtalanul rovatunk a Culture Plus Egyesülettel partnerségben a Nemzeti Együttműködési Alap-NEA támogatásával valósult meg. 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2024/januar/nea-logo.png