×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén

2021.09.28 - 09:11
Megosztás:
A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén
Fotó: www.rador.ro
A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén - közölte a spanyol EFE hírügynökség műholdas mérésekre hivatkozva hétfőn.

 Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt.
    A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára. Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.
    Hétfőn reggel váratlanul abbamaradt az érzékelhető vulkáni tevékenység, helyszíni beszámolók szerint megszűnt a morajlás, nem lövellt ki láva, sem füst a kürtőből. Néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán.
     María José Blanco a spanyol geográfiai intézet kanári-szigeteki igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jelenségről hangsúlyozva: az enyhülés nem jelenti azt, hogy nem kell újbóli kitörésre számítani.
    A lávafolyam hétfő délutánra kevesebb mint egy kilométerre megközelítette a partot, a szakemberek valószínűsítik, hogy eléri a tengert, de nem tudni mikor, mert a sebessége jelentősen lelassult.
    Elővigyázatosságból a sziget nyugati oldalán Tazacorte település több részén lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel.
    A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg a levegő minősége megfelelő, de nem lehet kizárni, hogy 24 órán belül savas eső essen.
    A repülőtér ugyan vasárnap óta ismét üzemel, de egyedül a Binter légitársaság indított járatot. Hétfőn délután kiadott közleményükben viszont már arról tájékoztattak, hogy a megfelelő biztonsági feltételek hiányában ismét felfüggesztik a közlekedést.  
    A 85 ezer lakosú La Palma szigetet továbbra is kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, azonban a magánhajók hajóforgalmát óvatosságból korlátozták.
    A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az atlanti-óceániban fekvő szigetet, így számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

 

MTI

 

Kitört az Etna, hamu lepte el Cataniát
Éjszaka lezárták, majd szerda délelőtt újra megnyitották a szicíliai Catania repülőterét, melyeket sűrű hamuréteg lepett el az Etna vulkán újbóli kitörése miatt.
Több halottja is van a kongói Nyiragongo vulkán kitörésének
Legalább 15 ember meghalt és több száz ház elpusztult a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton történt vulkánkitörés következtében - közölte a kinshasai kormány szóvivője, Patrick Muyaya.
Kitört az Etna, lezárták a szicíliai Catania repülőterét
Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal kitört az Etna szicíliai vulkán, ami miatt lezárták a közeli Catania repülőterét kedd este, károkról vagy sérülésről egyelőre nincs hír.
Cookie