×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

A világsiker felé tart Stier Alexa

2022.01.12 - 16:50
Megosztás:
A világsiker felé tart Stier Alexa
Csütörtökön a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában szólistaként koncertezik Stier Alexa szatmárnémeti származású, Skóciában diplomázott, Amerikában tanuló zongoraművész. Ezúttal Frédéric Schopin 2. f-moll zongoraversenyét játssza. Vezényel Novák István.

Stier Alexa Dorottya a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban kezdte el a tanulmányait, kilencedik osztályos korában egyéves zenei ösztöndíjjal a skóciai Edinburgh-ban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskola tanulója lett, ahol az itthonihoz hasonló sikereket ért el.
Alexa 1997. augusztus 29-én született Szatmárnémetiben. Zongoratanulmányait ötéves korában kezdte el, majd a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban folytatta Manfrédi Annamária tanítványaként. Diákként számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt, ahol kitűnő eredményeket ért el.
Az Andra Anastanescu által létrehozott Silvestri zenei ösztöndíj (az ösztöndíj Constantin Silvestri román zeneszerzőről kapta a nevét) lehetőséget teremt, hogy romániai középiskolások egyéves zenei képzésben részesüljenek a skóciai Edinburgh-ban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskolában. A Silvestri Alapítvány minden évben egy-egy romániai fiatalt segít kijutni Skóciába, akik nem csak minőségi zeneoktatásban részesülnek, hanem egyúttal tökéletesedik az angol nyelvtudásuk is, ezenkívül megismerik Európa sokszínű kultúráját.
Tanulmányait tehát Skóciában folytatta, az alapképzések elvégzése után a mesteri képzést Amerikában kezdte el, és 2021 májusában fejezte be, jelenleg a doktori cím megszerzéséért folytat ötéves tanulmányt, szintén Amerikában. A doktori cím megszerzése ott abban különbözik az európaitól, hogy nem egy témával kell jelentkezni, hanem egy szigorú, lépcsőzetes vizsgáztatáson kell részt venni zenetörténetből, zeneelméletből és zongorajátékból, és minden szinten felmérik a jelentkezőt a reneszánsz kortól a kortárs zenéig, be kell bizonyítsa, hogy minden területen alapos tudással rendelkezik. Alexa elmondta, hogy eddig hat évet tanult Skóciában, és még hátravan számára öt év, hogy a szakma elismert személyiségévé váljon.
Alexa elmondta, hogy a járványidőszak nagyon megnehezítette a dolgát. Skóciában már ki volt építve egy kör, számtalan helyre meghívták, játszott a királyi zenekarban. Aztán még a járványidőszak előtt egy fél évet tölthetett Amerikában, ott próbált meg kialakítani kapcsolatokat, a járvány megjelenésekor azonban minden lezárult, nem voltak élő koncertek. Az utóbbi félévben szerencsésnek mondhatta magát, mert a dolgok kezdtek újraindulni, voltak koncertek, részt vett kamarakoncerteken, meghívást kapott egy rangos kamarazene-fesztiválra. Itt lehetősége volt nagyon sok fiatal zenésszel megismerkedni, akikkel tartja a kapcsolatot, és akikkel további együttműködéseket terveznek. A jövőben is fog versenyezni, illetve szakosodni fog a kortárs zenére. Bejutott egy Franciaországban megrendezésre kerülő versenyre, ami áprilisban lesz Orléans-ban, most arra készül. Azt vallja, hogy a kortárs zenéhez hozzá kell hogy szokjon az ember, ez nagyon fontos ahhoz, hogy a klasszikus zenei műforma megmaradjon. Szerinte játszani kell azokat a zeneműveket is, amelyeknek még élnek a szerzői. Nem csak a múltból kell élni, hanem egy olyan szimbiózist kell létrehozni, melyben a múlt és a jövő egyesül.
Stier Alexa a csütörtöki szatmárnémeti koncertjéről elmondta, hogy Chopin 2. zongoraversenyének előadása egy gyermekkori vágya. Ez egy technikailag nagyon nehéz versenymű. Chopin magának írta ezt a darabot, virtuóz darabnak, hogy vihesse magával a turnékra. Nagyon kreatívan vannak benne felsorakoztatva különböző érzelmek, minden tétel valami mást ad hozzá. Az első tételben a lírai, retorikus stb. érzések jelennek meg, érezhető, hogy a zongoristán keresztül szólal meg Chopin lírai énje. Aztán szerelmes, sóvárog, nagyon boldog, mindenféle érzelmeket sorakoztat fel. Az utolsó tétel egy tánc, egy ünnepség, a szerző beleszövi a lengyel gyökereit.
Arra a kérdésre, hogyan válhat ma egy fiatal zongorista elismertté, világhírűvé, Stier Alexa elmondta, hogy szerinte nagyon sok kapcsolatépítő képességre van szükség, de fontos az is, hogy a koncerteken jó benyomást keltsen, meg kell keresni azokat, akiket különösen érdekel a zene, mindig kell keresni a lehetőségeket, és versenyekre is járni kell.

Elek György

 

Nagyszabású tervek a filharmóniánál
Márciusban és a nyár során is változatos kínálattal készülnek a Dinu Lipatti Filharmónia művészei, miközben a vezetőség azon is dolgozik, hogy szépítse, kényelmesebbé tegye az épületet.
Ünneplőben a filharmónia
A Dinu Lipatti Filharmónia közössége Szimfonikus Karácsonyi Koncerttel kedveskedett a szatmáriaknak, akik szerdán karácsonyi dalokat hallgathattak a filharmonikusok tolmácsolásában, Ştefan Novak vezényletével.
Kezdődik a Szatmári Zenei Napok
Szeptember 23-án, csütörtökön 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében veszi kezdetét a 44. Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál.
Cookie