×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

A vidéki iskolák könyvtárai is jól felszereltek

2022.09.20 - 06:17
Megosztás:
A vidéki iskolák könyvtárai is jól felszereltek
Több mint 15 000 kötet, okostábla és kivetítő is van a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola nemrég felújított könyvárában (Fotó: arhív)
Változó arányban, a település és az iskola nagyságától függően, de nem üresek az általános iskolák könyvtárainak polcai sem – a változatos köteteknek és bőséges könyvállományoknak köszönhetően bátran kereshetik fel iskolájuk könyvtárát a diákok.


A szatmárnémeti középiskolák könyvtárait már körbejártuk pár nappal korábbi riportunk során, most pedig a megyeszékhely és egyes vidéki általános iskolák könyvtáraira, ellátottságukra, kihasználtságukra voltunk kíváncsiak — a teljesség igénye nélkül.

Bár valószínűleg sokak számára meglepőnek tűnhet — a vidéki iskolákra vizes lepedőként ráhúzott „elmaradott, nem jól felszerelt”-sztereotípia okán —  , de a Szatmár megyei vidéki iskolák könyvtáraiban sincs hiány könyvekből.

A Kökényesdi Általános Iskolában például megközelítőleg 1500 kötet közül válogathatnak a kisdiákok, amelyek között nem csak a kötelező házi olvasmányok találhatóak meg, hanem tudományos könyvek, atlaszok, sőt  meséskönyvek is lapulnak a könyvtár polcain. Mint Korniss Ágnes iskolaigazgatótól megtudtuk, az V – VI. osztályos tanulók látogatják leginkább a könyvtárat, amely legutóbb három – négy éve gazdagodott új darabokkal, ám ez a jég idén “megtörik”, hiszen a  jelenben már folyamatban van az új könyvek beszerzése, amelyek főleg az új tantervnek megfelelő példányok lesznek. Az új köteteket egyébként az iskola pénzéből vásárolják — ami egyben azt is jelenti, hogy kissé kicsi a keret — , abból próbálnak észszerűen gazdálkodni az iskola dolgozói.

Ami a Túrterebesi Általános Iskola könyvtárát illeti, megtudtuk, hogy a Perényi-kastélyban működik, amely díszteremként és előadóteremként is szolgál egyaránt, így a diákok a használat (ottolvasás) helyett inkább kikölcsönözni szokták a könyveket. A könyvtár egyébként több, mint 5000 kötettel rendelkezik és szépirodalmi, valamint art műveket is tartogat a diákok számára a kötelező házi olvasmányok mellett. Sárosi Tibor intézményvezető azt sem hallgatta el: bár az általános iskola könyvtára, egy-egy kötetért a volt diákok is bizalommal keresik fel az intézményt. Ami a könyvállomány származását illeti, az iskola számtalan adományt és hagyatékot kapott már, akár magyarországi támogatásból, volt tanároktól, de magánszemélyektől is. A könyvtárban a legutóbbi bővítés a tanmenet újításakor történt, amikor az iskola beszerezte a kötelező köteteket.

A túrterebesi Perényi-kastélyban több mint 5000 kötet várja a diákokat
A túrterebesi Perényi-kastélyban több mint 5000 kötet várja a diákokat

A jelenleg felújítás alatt lévő Szatmárhegyi Általános Iskolában most épp zárva tart a könyvtár, de már megvan a helye a felépített új épületben — magyarázta megkeresésünkre Muntán Antal igazgató. Az egyébként 8000 kötettel büszkélkedő bibliotéka főleg a kötelező házi olvasmányokkal, de mellette szépirodalmi művekkel, tudományos munkákkal, és az iskolában oktatott tantárgyakkal kapcsolatos kötetekkel várja az olvasni és tanulni vágyókat. Mint kiderült, a könyvállomány főleg adományokból származik és egy ideje nem volt bővítve, ugyanis jelenleg vásárlásra nem nagyon van pénz, de az adományok között sokszor teljesen új darabokkal is gazdagodott az intézmény, ami örömmel tölti el az iskola vezetőségét.

S ha már felújítás — vannak a megyében olyan iskolai könyvtárak is, amelyek a közelmúltban estek át a modernizáláson, mint például a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtára, amelyet két éve újítottak fel. A több mint 15 000 kötettel rendelkező könyvtár okostáblával és kivetítővel is büszkélkedik, és a különféle, a könyvtárban szervezett tevékenységek keretében mindenki igénybe veszi ezeket a modern felszereléseket is. Maskulik Levente iskolaigazgató azt is elmondta: a bőséges könyvállomány tavaly egy projekt keretén belül gazdagodott új könyvekkel, de emellett tanárok és magánszemélyek is szoktak adományozni a könyvtárnak, így abban mindenféle könyv megtalálható. Annak érdekében, hogy időben megszerettessék a gyerekekkel a könyveket, az olvasást, minden tanév elején bemutatják a könyvtárat az előkészítős és az ötödik osztályos diákoknak.

A szatmárnémeti általános iskolák is jól el vannak látva

A Mircea Eliade Általános Iskola nemrég felújított kkönyvtárát digitalizálták is
A Mircea Eliade Általános Iskola nemrég felújított kkönyvtárát digitalizálták is

A vidéki iskolák mellett egyes szatmárnémeti általános iskolák könyvtárairól is érdeklődtünk, amelyek szintén gazdag állománnyal várják a könyvek birodalmába a tanulókat.

A Mircea Eliade Általános Iskolának például 12-15 000 kötettel rendelkező könyvtára van, amely a sárközújlakihoz hasonlóan nemrég lett felújítva —ennek során digitalizálás is történt, illetve ki lettek cserélve a könyvtár polcai is. A kötelező házi olvasmányok mellett szakkönyvek, képes enciklopédiák, atlaszok, folyóiratok lapulnak az új polcokon, nyomon követve az aktuális oktatási követelményeket. A könyveket egyébként hol adományként – főleg Magyarországról, civil adományozóktól, volt tanárokról – kapják, hol saját zsebből vásárolják meg, de mivel van igény új könyvekre, folyamatos a bővítés. Mint kiderült, a könyvtárnak vannak látogatói, hiszen a kicsik mesekönyveket, kalandregényeket is kölcsönöznek, illetve sokszor az órákhoz szükséges szakkönyveket, értelmező szótárakat kérik ki az ott tanuló diákok — mutatott rá Szatmárnémeti legrégebbi lakónegyedbeli iskolájának vezetője,Gyökös Ferenc.

A Mircea Eliade Általános Iskolához hasonlóan a Rákóczi Ferenc Általános Iskola könyvára is bőséges könyvállománnyal rendelkezik, és mint megtudtuk, az iskolának most épül az új könyvtára — ahová még nagyobb szeretettel várják majd diákokat, hiszen több olyan dologra, tevékenységre is lesz lehetőség, amelyek révén jobban meg lehet szerettetni a gyerkőcökkel a könyvek birodalmát. 
A könyvtár egyébként rendszeresen gazdagszik új példányokkal, ráadásul szakkönyvek, tudományos könyvek is vannak a házi olvasmányok mellett. Vásárlás előtt általában kikérik a pedagógusok véleményét, sőt a diákok igényeit is szem előtt tartják, hogy legyen kedvükre való olvasnivaló is a kötelezők mellett. A rákóczisok máskülönben kicsitől nagyig járnak könyvtárba, ami annak is köszönhető, hogy már előkészítős koruktól beíratják őket a könyvtárba, hogy minél korábban szokjanak hozzá az olvasáshoz és a könyvtárba járáshoz.

Szabó Beatrix

Cookie