×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Egészség

A tévé miatt többet kóláznak a gyerekek

2013.06.05 - 10:10
Megosztás:
A tévé miatt többet kóláznak a gyerekek

A tévékészülék előtt töltött hosszabb idő és a tévéreklámoknak való fokozottabb kitettség növelheti a cukros üdítőitalok fogyasztásának mértékét a gyerekeknél — derült ki egy tanulmányból.

A Svédországra kiterjedő tanulmányban a szakemberek több mint 1700, két- és négyéves kor közötti gyermek szüleit kérdezték meg a kicsik tévénézési, a tévézéssel párhuzamosan végzett számítógépezési és cukrosüdítőital-fogyasztási szokásairól. Hét szülőből nagyjából egy mondta, hogy próbálta elvonni gyermekét a tévéreklámok elől, és ugyanezen szülők azt állították, hogy gyermekük kevésbé volt hajlamos az üdítőitalok és egyéb cukrozott levek fogyasztására. A tévéreklámok kapcsán kevésbé szigorú szülők gyermekei azonban kétszer nagyobb valószínűséggel fogyasztottak cukros üdítőket heti rendszerességgel.

A tanulmányt 2007 és 2010 között készítették az európai uniós IDEFICS (Táplálkozás- és Életmód Indukálta Egészségi Hatások Meghatározása és Megelőzése Gyermekeknél és Csecsemőknél) elnevezésű projekt keretében. Az eredmények egyértelmű összefüggést mutattak ki a gyerekek televíziózási és üdítőital-fogyasztási szokásai között — olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon. „A több televíziót néző gyerekek nagyobb valószínűséggel fogyasztottak ilyen italokat" — húzta alá a tanulmányban részt vevő Stina Olafsdottir, az egyetem PhD hallgatója. — Valójában minden tévénézéssel töltött újabb óra 50 százalékkal növelte a cukros üdítők rendszeres fogyasztásának valószínűségét.” A kutatók azt is kimutatták, hogy az élelmiszerreklámoknak fokozottabb mértékben kitett gyerekek nagyobb valószínűséggel fogyasztottak rendszeresen cukrozott üdítőket a kezdeti vizsgálat után két évvel végzett utótanulmány során. A tévéreklámoknak való kitettség ugyanakkor nem ad teljes magyarázatot a tévézési szokások és a cukrozott üdítők fogyasztása közötti összefüggésre — hangsúlyozták a szakemberek.

Hozzátették, valószínű, hogy maga a tévéműsor is számít, vagy az is lehet, hogy a gyerekek egyszerűen szeretnek ilyen típusú italokat fogyasztani tévénézés közben. A tanulmány eredményeit az International Journal of Public Health című folyóiratban közölték.

Cookie