×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

A tasnádi márciusi ifjak ünnepe

2023.03.17 - 14:03
Megosztás:
A tasnádi márciusi ifjak ünnepe
Színvonalas és bensőséges, mély érzelmekkel teli műsorral ünnepelt március 15-én a magyar közösség Tasnádon. A zsúfolásig megtelt előadóteremben valamennyi korosztály képviselői megjelentek a legkisebb gyermekektől kezdve a legidősebb nagyszülőkig, hogy együtt ünnepeljék ezt a napot.

A Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület és a Tasnádi RMDSZ szervezésében került sor a méltóságteljes megemlékezésre —  Kiskasza Melinda, az ünnepi program műsorvezetője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az eseményhez méltóan ünnepelhetünk, és kiálthatjuk bátran az Egyenlőség, szabadság, testvériség jelmondatot. A bevezetés után Vinkler László, a Tasnádi RMDSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket, s beszélt március 15. jelentőségéről, valamint hagyományaink megőrzésének fontosságáról.
Az ünnepi műsor programja is ezen a két gondolaton alapult. A fellépők, a Hepehupa néptánccsoport, valamint a furulya- és citeraegyüttesek tagjai már többször képviselték a tasnádi magyar közösséget a helyi, regionális – megyei tánc- és népdalfesztiválokon. A Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület és a tasnádi önkormányzat által szervezett rendszeres, magyar néptánc- és népi hangszer tanfolyamok fő célja az autentikus népi kultúra megőrzése és továbbadása, a fellépők pedig ezt bizonyították. Ünnepi előadásuk egy színes, verses néptánc és népi hangszeres összeállítás volt, amelyben az 1848-as események előtt tisztelegtek. Korosztályuknak megfelelő népdalaik, katonadalaik, táncaik mind a magyar népi kultúra sokszínűségét tükrözték.

Az ünnepi megemlékezés második részében Peti Tamás Ottó, a Kolozsvári Magyar Opera énekese közismert hazafias dalokat, opera- és operettrészleteket adott elő, Czumbil Bernadett zongorakíséretében. A műsor befejezéseként a fellépők és a közönség együtt énekelte el nemzeti imánkat, a Himnuszt. A közönség meghatódva tapsolta a száznál is több szereplő gyermeket, akik felnőtt komolysággal vettek részt az előadásban.

A felkészítők, Czumbil Bernadett, Fejér Mátyás, Krupár Luca, Forgács Zsombor, Székely István,  valamint Gózner Artúr sokat dolgoztak azért, hogy a közönség együtt élje át nemzeti ünnepünk hangulatát és szépségét.

Kiskasza Melinda