×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Vidék

A tanévkezdés izgalmas Kaplonyban

2023.09.11 - 17:01
Megosztás:
A tanévkezdés izgalmas Kaplonyban
A közösség újra összegyűl, a diákok többé-kevésbé lelkesek az új kihívásokra, és a tanárok „készek” a tudást továbbadni. Idén is Fényi István örök érvényű Ifjúsági himnuszából idézek: „megőrizzük ezt a földet, lengjen felette lombos ág!”

Kaplony legfontosabb értéke a hit! Az itt élő emberek közösségépítő erővel rendelkeznek, és ez a közösségi lét része annak az elkötelezettségnek, hogy megőrizzék azt a földet, amelyen élnek. Ez az erős helyi kötődés olyan értékeket teremt, amelyeket meg kell őriznünk, és amelyek a tanévkezdet alkalmából különösen fontosak.

hirek/2023/szeptember/kaplonyi-sulikezdes/c.webp

A költő szavai arra emlékeztetnek minket, hogy nemcsak a tudást kell továbbadnunk a diákoknak, hanem azokat az értékeket is, amelyek meghatározzák a helyi kultúrát. A „lombos ág” metafora azt jelenti, hogy mindig gondoskodnunk kell közösségünk és településünk virágzásáról és – napjaink szóhasználatával élve – a fenntarthatóságáról.
Az iskolának különösen fontos szerepe van ebben a folyamatban. A tanítás nemcsak létkérdéseket feszeget, hanem olyan értékeket is közvetít, mint az emberség, a közösségi összetartozás és a felelősség. A hagyományoknak megvan az ereje ahhoz, hogy összekösse a diákokat a helyi közösséggel és arra ösztönzi őket, hogy felelősségteljes és empatikus emberekké váljanak.

hirek/2023/szeptember/kaplonyi-sulikezdes/d.webp

Amikor az iskolai tanévet kezdjük, vegyük szemügyre, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen erős és szép közösség részei lehetünk. Az évkezdés alkalmával ne csak a tudásra, hanem a helyi kultúrára és vallásra is gondoljunk. Ezen értékek ápolása és átadása segít abban, hogy megőrizzük ezt a földet és a közösséget, amelyben élünk, és hogy lombos ágak lengjenek felettünk.
A tanévkezdet alkalmával tehát hívjuk fel a diákok figyelmét erre az értékes örökségre, amely az ő gondozásukra vár. Legyen ez az év az az időszak, amikor mi, tanárok és diákok, valamint szülők tovább építjük és gazdagítjuk azt a helyet, amelyet otthonnak hívunk. A költő szavai vezessenek minket ezen az úton, hogy megőrizzük és erősítsük közösségünket és földünket.

hirek/2023/szeptember/kaplonyi-sulikezdes/i.webp


A kaplonyi helyhatóság nevében sok-sok sikert és kitartást kívánok mindannyiunknak az új tanévhez!

Megyeri Tamás Róbert

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!