×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

A szükségállapot alatt eszközölt közbeszerzések nyilvánosságra hozatalát kérik

2020.05.18 - 11:41
Megosztás:
A szükségállapot alatt eszközölt közbeszerzések nyilvánosságra hozatalát kérik
A Transparency International romániai szervezete a központi és a helyi hatóságok által a szükségállapot alatt eszközölt közbeszerzések nyilvánosságra hozatalát kéri - tájékoztat a szervezet hétfői közleménye.

A szervezet szerint erre azért van szükség, mert számos országban kérdőjelek merültek fel azzal kapcsolatban, amiként a szükségállapotra való hivatkozással egyes beszerzéseket közvetlenül ítéltek oda.

A Transparency International kéri, hogy tegyék közzé azokat a dokumentumokat, amelyek a sürgősséget indokolták, illetve azokat, amelyek elkerülhetetlenné tették a szerződések közvetlen odaítélését, valamint annak okát, hogy - esetenként - olyan vállalatokra esett a választásuk, amelyek nincsenek regisztrálva az elektronikus közbeszerzési rendszerbe (SICAP).

A szervezet szerint az átláthatóság biztosításával akár az egyszerű állampolgárok is megbizonyosodhatnak arról, hogy a hatóságok felelősen használják a közpénzt.

A Transparency International felkéri a felülvizsgálati jogkörrel rendelkező intézményeket, hogy ellenőrizzék le a szükségállapot alatt történt közbeszerzések törvényességét, mert a koronavírus-járvány körülményei között 'nő a korrupció kockázata'.

AGERPRES

Még mindig napirenden a koronavírus!
Világszerte 632 428 873 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 600 114 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adataiból.
3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.