×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

A Szentatya utolsó nyilvános találkozása a hívekkel

2013.02.25 - 17:25
Megosztás:
A Szentatya utolsó nyilvános találkozása a hívekkel

A római Szent Péter térről szerdán a Duna élőben közvetíti a visszavonuló XVI. Benedek pápa utolsó audienciáját.

XVI. Benedek pápa február 11-én, három májusban esedékes szentté avatás ügyében összehívott konzisztórium során jelentette be lemondását, amely február 28-án este 8 órakor lép hatályba. A Szentatya utolsó nyilvános audienciáját február 27-én délelőtt a Duna közvetíti (11.30). A kilencven perces műsort a Duna World 18.25 órakor megismétli. Az adásban Mucsányi János szerkesztő-műsorvezető és Török Csaba püspökkari tv-referens, a műsor szakértője működik közre.

Rómában nagy várakozás előzi meg az eseményt. Noha e mostani általános kihallgatás leginkább a pápa távozása miatt érdekli a széles közvéleményt, annak menete követi az eddigi gyakorlatot. A katolikus egyházfő az úgynevezett pápamobilon érkezik a Szent Péter térre. A speciális járművel körbejárja a híveket, s elfoglalja helyét a szabadtéri oltár előtt. Ezt követi a katekézis. Szent Péter utódja negyedórás olasz nyelvű tanítását általában egy szentírási szakaszhoz vagy egy hittani témához köti. A beszéd rövid összefoglalóját a térre sereglett hívek különböző világnyelveken hallgathatják meg.

Ezután a pápa köszönti a jelenlévő csoportokat. A zarándokok közösen imádkozzák el latinul az Úrtól tanult imádságot, a Miatyánkot, s fogadják a pápai áldást. Ezt követően néhány jelenlévő személyesen is a pápához járulhat.

„Évente mintegy hétezer zarándok érkezik a római Szent István zarándokházba – válaszolta az MTVA Sajtóirodájának kérdésére Németh László olaszországi magyar főlelkész, a Szent István Ház igazgatója. – A február 24-i, utolsó Úrangyala imádsághoz hasonlóan a szerdai eseményt is nagy érdeklődés övezi; a Vatikán főterén rendezett szertartáson minden bizonnyal szép számmal vesznek részt honfitársaink is.”

 

Cookie