×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

A Szent István Kör történelmi  előadás-sorozata a XX. PMN keretében

2021.07.21 - 09:00
Megosztás:
A Szent István Kör történelmi  előadás-sorozata a XX. PMN keretében
Fotó: PMN archívum
A XX. Partiumi Magyar Napok keretében ezúttal is megtartja hagyományos történelmi előadás-sorozatát a Szent István Kör. Az idei alkalom ugyanakkor jubileumi esemény lesz a kör számára, hiszen éppen harminc évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án tartotta első előadását, amellyel elindult tevékenysége.

Az eltelt három évtized alatt az előadások sorozata foglalkozott nemzetünk történelmének sorsfordító eseményeivel és nagy személyiségeivel, valamint Szatmár helytörténetének elhanyagolt kérdéseivel.

Az idei PMN keretében a jubiláló Szent István Kör két eseményt is szervez. Augusztus 18-án, szerdán 17 órától a Vécsey-házban (Művészeti Múzeum) dr. Németh Péter régész, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója tart előadást Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel. A 10–11. században a magyarság csak Szatmár megye nyugati részét és a folyók torkolatvidékét szállta meg (a Szamos és az Ér folyókig), ettől keletre a megye viszonylag gyéren lakott volt. Ezt látszik bizonyítani a régészeti leletek hiánya a megye központi és keleti részén, valamint a helynevek, melyek egy észak-dél irányú gyepű (határrendszer) kialakulásáról tudósítanak. A Szamos hátságának és völgyének betelepítésére alighanem csak a 11. században került sor, hogy aztán a 12. századtól kezdve meginduljon az erdőségek benépesítése, előbb az Erdőd környéki dombságon és a Szamos völgyének keleti részén. A folyamat csak a 15. században zárul le az Avas vidékének betelepítésével. A számos izgalmas kérdést felvető áttekintés élményszerűen mutatja be megyénk korai történetét.

Az előadást követően kerül sor Stephan Ludwig Roth A nyelvharc Erdélyben c. könyvének bemutatójára (fordította Veres István, Budapest: Pont kiadó, 2021). Bemutatja Thoroczkay Sándor ny. történelemtanár.

Augusztus 20-án, pénteken 17 órától ugyancsak a Vécsey-házban kerül sor a szatmári béke 310. évfordulójára szervezett rendezvényre, amelynek keretében a Képek a kuruckorból c. vándorkiállítást nyitja meg Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója.
A kiállítás megtekintése után a Szatmári béke c. dokumentumfilm (50 perc, 2021) bemutatójára kerül sor. A film 20 diák szemén keresztül mutatja be az 1711-es szatmári béke eseményeit és hatását a jelenünkre. Egy történelmileg hiteles gerincre épülve, különböző korosztályokat megszólítva járja körbe a témát. A filmet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Filmművészet, Fotóművészet, Média szak másodéves hallgatói készítették (vezető tanár: Balogh Zsolt), Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Communitas Alapítvány és az Identitás Alapítvány támogatásával.
A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel hívnak és várnak a jubileumi eseménysorozatra. SZFÚ

 

A Tankcsapda nyitja, Bródy zárja az idei PMN-t
Több mint két évtizede a régió legnagyobb fesztiváljának, a Partiumi Magyar Napoknak a védjegye a színvonalas kulurális és szórakoztató programok kavalkádja — augusztus 17–21. között sem lesz ez másként, újdonságok és jól megszokott programok várják a PMN-ezőket.
Hideg fröccs mellé forró kérdések
Román-magyar viszony: az igazi harc nem a Székelyföldön, de nem is az 5%-osra csökkent magyarságú vidékeken zajlik — a frontvonal a 35%-os Szatmárban van, a harc kimenetele pedig négy-öt évtizedre meghatározza majd a magyar közösség sorsát.
Színes néptánckavalkád bezöngésekkel
A PMN egyik védjegyének számító, hagyományosan gazdag népzenei és néptáncfelhozatal most is nagyon sok nézőt vonzott, akiket a legkisebb színpadon fellépők tájegységről tájegységre vittek.
Cookie