×
2021. 07 30.
Péntek
Judit, Xénia
23 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.14 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

A Szent István Kör történelmi  előadás-sorozata a XX. PMN keretében

2021.07.21 - 09:00
Megosztás:
A Szent István Kör történelmi  előadás-sorozata a XX. PMN keretében
Fotó: PMN archívum
A XX. Partiumi Magyar Napok keretében ezúttal is megtartja hagyományos történelmi előadás-sorozatát a Szent István Kör. Az idei alkalom ugyanakkor jubileumi esemény lesz a kör számára, hiszen éppen harminc évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án tartotta első előadását, amellyel elindult tevékenysége.

Az eltelt három évtized alatt az előadások sorozata foglalkozott nemzetünk történelmének sorsfordító eseményeivel és nagy személyiségeivel, valamint Szatmár helytörténetének elhanyagolt kérdéseivel.

Az idei PMN keretében a jubiláló Szent István Kör két eseményt is szervez. Augusztus 18-án, szerdán 17 órától a Vécsey-házban (Művészeti Múzeum) dr. Németh Péter régész, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója tart előadást Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel. A 10–11. században a magyarság csak Szatmár megye nyugati részét és a folyók torkolatvidékét szállta meg (a Szamos és az Ér folyókig), ettől keletre a megye viszonylag gyéren lakott volt. Ezt látszik bizonyítani a régészeti leletek hiánya a megye központi és keleti részén, valamint a helynevek, melyek egy észak-dél irányú gyepű (határrendszer) kialakulásáról tudósítanak. A Szamos hátságának és völgyének betelepítésére alighanem csak a 11. században került sor, hogy aztán a 12. századtól kezdve meginduljon az erdőségek benépesítése, előbb az Erdőd környéki dombságon és a Szamos völgyének keleti részén. A folyamat csak a 15. században zárul le az Avas vidékének betelepítésével. A számos izgalmas kérdést felvető áttekintés élményszerűen mutatja be megyénk korai történetét.

Az előadást követően kerül sor Stephan Ludwig Roth A nyelvharc Erdélyben c. könyvének bemutatójára (fordította Veres István, Budapest: Pont kiadó, 2021). Bemutatja Thoroczkay Sándor ny. történelemtanár.

Augusztus 20-án, pénteken 17 órától ugyancsak a Vécsey-házban kerül sor a szatmári béke 310. évfordulójára szervezett rendezvényre, amelynek keretében a Képek a kuruckorból c. vándorkiállítást nyitja meg Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója.
A kiállítás megtekintése után a Szatmári béke c. dokumentumfilm (50 perc, 2021) bemutatójára kerül sor. A film 20 diák szemén keresztül mutatja be az 1711-es szatmári béke eseményeit és hatását a jelenünkre. Egy történelmileg hiteles gerincre épülve, különböző korosztályokat megszólítva járja körbe a témát. A filmet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Filmművészet, Fotóművészet, Média szak másodéves hallgatói készítették (vezető tanár: Balogh Zsolt), Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Communitas Alapítvány és az Identitás Alapítvány támogatásával.
A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel hívnak és várnak a jubileumi eseménysorozatra. SZFÚ

 

Ruha István emléke előtt tisztelegnek a 20. PMN-en
A kiváló nagykárolyi zenész, Ruha István hegedűművész emléke előtt tisztelegnek az idei Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozata keretében a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia tagjai.
Partiumi Filmélmények a szabad ég alatt
Idén két nagyjátékfilmmel jelentkezik a jubileumi Partiumi Magyar Napok keretében a Partiumi Filmélmények, de szatmári fiatal tehetségek filmjeit is megtekintheti a nagyközönség a szabad ég alatt, Szatmárnémetiben, a Tűzoltótorony tövében.
A legkisebbeket is változatos programok várják
A Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozatában mindig is kiemelt helyen szerepeltek az egész család számára önfeledt szórakozást jelentő bábelőadások, illetve az izgalmas és roppant látványos gyerekműsorok, s így lesz ez az idei, jubileumi alkalmon is.
Cookie