×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Mi újság?

Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!

2022.10.04 - 16:13
Megosztás:
Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!
Egyre nagyobb teher már a mindennapi kenyerünket is megvenni. (Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap)
Már tavaly is nagyon sokat drágult a kenyér, a jelentések 2021-ben 25 százalékos drágulásról szóltak, de az aszály, a spekulációk és az orosz – ukrán viszály miatt a péktermék-árak idén még inkább elindultak a csillagos ég felé.

Már egy ideje 10 lejbe kerül egy valamire való kenyérnek a kilója, ami a Covid előtt 4 lej volt, a járvány végén meg valahol 6 lej körül járt. Az idei aszály ellenére tűrhető minőségű és mennyiségű volt a búzatermés, kiugró mértékű áremelés a gabona hiánya miatt nem lesz, de az akadozó ukrán és orosz export már megmutatta a hatását és a román malompiari szakemberek szerint az energia ára lesz az, ami miatt a tél folyamán még tovább fog drágulni a kenyér. A gáz- és áramárak miatt jövő év elejére 12 lejnél is többe fog kerülni egy kilónyi rendes kenyér.

Belegyúrják a drágulást

A helyzetet súlyosbítja, hogy Románia jellemezően exportra termelő agrárország, feldolgozóipara gyenge, tehát hiába jó a búzatermés egy évben idehaza, a külföldi gabonatőzsdék árai a mérvadóak, nem a belföldi piacé. A gabona ára a felét teszi ki a költségeknek, ha tehát négyszeresükre drágulnak a költségek másik felét kitevő energiahordozók, a drágulás nincs, hogy ne jelenjen meg a kenyér árában.

Magasabb az átlagnál

Európában mindenütt sokkal drágább a kenyér, mint egy éve volt — egy Eurostat felmérés adatai szerint pont a legszegényebb országokban emelkedett a legtöbbet az első számú pékipari terméknek az ára. Az EU-s listavezető Magyarország, ahol több mint hatvan százalékos kenyérár-drágulást mértek, Romániában 25 százalék körüli volt – az Eurostat statisztika szerint –, a drágulás, augusztus végéig, az uniós átlag 19 százalék. Európában legkevésbé Svájcban drágult a kenyér, mindössze 5 százaléknyit.

Princz Csaba

 

 

Lesz gáz a télen és meg is fogjuk tudni fizetni
Kifogástalan vénasszonyok nyara van, de a tél azért a jó idő ellenére is közeleg, hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Antal Lóránt (RMDSZ) szenátort kérdeztük arról, hogy lesz-e elegendő földgázunk a téli időszakra és meg fogjuk-e tudni fizetni a annak az árát.
Nem ellenőrzi már az igazságügyet az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is lezárta a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) jelentette be pénteken az uniós testület bukaresti képviselete.
Enyhe tél, sok hóval – erre számítanak a meteorológusok
Egy öt-hat évente jelentkező globális időjárási jelenség újra felerősödéséből arra következtet a nemzetközi meteorológia, hogy enyhe, csapadékos tél lesz az idei, szárazabb hidegekkel a tavasz előtt.