×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Mi újság?

Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!

2022.10.04 - 16:13
Megosztás:
Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!
Egyre nagyobb teher már a mindennapi kenyerünket is megvenni. (Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap)
Már tavaly is nagyon sokat drágult a kenyér, a jelentések 2021-ben 25 százalékos drágulásról szóltak, de az aszály, a spekulációk és az orosz – ukrán viszály miatt a péktermék-árak idén még inkább elindultak a csillagos ég felé.

Már egy ideje 10 lejbe kerül egy valamire való kenyérnek a kilója, ami a Covid előtt 4 lej volt, a járvány végén meg valahol 6 lej körül járt. Az idei aszály ellenére tűrhető minőségű és mennyiségű volt a búzatermés, kiugró mértékű áremelés a gabona hiánya miatt nem lesz, de az akadozó ukrán és orosz export már megmutatta a hatását és a román malompiari szakemberek szerint az energia ára lesz az, ami miatt a tél folyamán még tovább fog drágulni a kenyér. A gáz- és áramárak miatt jövő év elejére 12 lejnél is többe fog kerülni egy kilónyi rendes kenyér.

Belegyúrják a drágulást

A helyzetet súlyosbítja, hogy Románia jellemezően exportra termelő agrárország, feldolgozóipara gyenge, tehát hiába jó a búzatermés egy évben idehaza, a külföldi gabonatőzsdék árai a mérvadóak, nem a belföldi piacé. A gabona ára a felét teszi ki a költségeknek, ha tehát négyszeresükre drágulnak a költségek másik felét kitevő energiahordozók, a drágulás nincs, hogy ne jelenjen meg a kenyér árában.

Magasabb az átlagnál

Európában mindenütt sokkal drágább a kenyér, mint egy éve volt — egy Eurostat felmérés adatai szerint pont a legszegényebb országokban emelkedett a legtöbbet az első számú pékipari terméknek az ára. Az EU-s listavezető Magyarország, ahol több mint hatvan százalékos kenyérár-drágulást mértek, Romániában 25 százalék körüli volt – az Eurostat statisztika szerint –, a drágulás, augusztus végéig, az uniós átlag 19 százalék. Európában legkevésbé Svájcban drágult a kenyér, mindössze 5 százaléknyit.

Princz Csaba

 

 

Megvannak végre az energiaár-sapkák!
Egyezségre jutott végre önmagával, saját költségvetésével, az energiapiaci szereplőkkel és a hazai iparral a román kormány: a pénteki kormányülésen eldőlt, hogy milyen árkompenzációkkal vágunk neki a télnek.
Az Agent Green szerint súlyos hibái vannak a faanyag-követő rendszernek
A SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer már az elindítása óta kijátszható, és talán a legsúlyosabb csalási módszer a szállítmány „elpárologtatása”, amikor a fuvarozók kikapcsolják a mobiladataikat, így nem ellenőrzik őket – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Agent Green.
A gáz és a cukor drágult a legnagyobb mértékben
Az éves infláció szeptemberben 15,9%-ra emelkedett, míg a fogyasztói árak egyik hónapról a másikra 1,3%-kal emelkedtek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet által közzétett adatok szerint.
Cookie