×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

A Szatmári Páciensek Kollégiuma is segíti a kórházakat

2021.10.28 - 20:17
Megosztás:
A Szatmári Páciensek Kollégiuma is segíti a kórházakat
Első körben a leginkább fogyó eszközt, jelentős mennyiségű FFP3-as védőmaszkot adományozott a megyebeli kórházaknak a Szatmári Páciensek Kollégiuma, de további egészségügyi felszerelések beszerzését is tervezi — jelenleg 245 fertőzött szorul kórházi ellátásra.

A Szatmári Páciensek Kollégiuma vezetőivel, dr. Berko Bogdan elnökkel és Boldea Raluca alelnökkel találkozott tegnap Altfatter Tamás kormánymegbízott — annak apropóján, hogy múlt héten a nonprofit szervezet jelentős mennyiségű FFP3-as védőmaszkot adományozott a megyei, a tüdő-, valamint a nagykárolyi kórháznak, ezzel is segítendő a koronavírus-járvány negyedik hullámával küszködő egészségügyi dolgozók munkáját. Mint a megbeszélésen elhangzott, a kollégium további egészségügyi felszerelés — többek között egy hidraulikus hordágy — beszerzését tervezi, amelyeket szintén a megyebeli kórházaknak adományoz majd.
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tegnapi közleménye értelmében országosan két szabad intenzív terápiás ágy áll jelenleg rendelkezésre Covid-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban, s ezek egyike Bihar, a másik pedig Szatmár megyében van — azonban megtudtuk, hogy ez nem pontosan így van: a Covid-intenzív osztályon belül valóban van egy ágy, ám az speciális, és kimondottan a dialízisre szoruló fertőzöttek számára van fenntartva, egyébként pedig sajnos minden intenzív terápiás ágy foglalt.
A közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében október 28-án már 18 732 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 88 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 15-nek lett ismét pozitív az eredménye — viszont a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak száma elérte a 16 985-öt, vagyis további 89 páciensnek sikerült legyőznie a kórt.
Sajnos tovább, 579-re emelkedett az elhunytak száma, az előző adatközlés óta ismét hatan vesztették életüket — egy 61 éves nő páciens a szatmári, illetve egy 73 éves nő és egy 58 éves, egy 66 éves, egy 69 éves és egy 72 éves férfi páciens a nagykárolyi kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, és a közlemény szerint valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.
Jócskán emelkedett az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma is: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 61 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 27, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 51, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 82 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra pedig továbbra is 24 beteg szorul.
Újabb értéken fordult át az elvégzett tesztek számlálója: 180 012, azaz az előző adatközlés óta 725 mintát elemeztek (300 PCR- és 425 gyorsteszt nyomán), s ezek 14%-a lett pozitív.
Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1476-an kapták meg a koronavírus elleni oltást — közülük 1212-en az első, míg 192-en a harmadik dózist —, és ezzel a hatóság számítása szerint a megyében már 110 701 szatmárit immunizáltak.
Házi vagy intézményes karanténban 167-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 923-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2127 utazó lépett a megye és az ország területére, és közülük 55 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie